Az egykori fejeskirály a győri fejeket is rendbe teszi

2021. november 09.

Maradéktalannak mondható az ETO FC Győr szereplése a MOL Magyar Kupában eddig, és nemcsak arról van szó, hogy eddig még gólt sem kapott a csapat, és a Puskás Akadémia kiejtésével egy bravúron is túl vannak Klausz László fiai, hanem arról is, hogy a kupasiker komoly lökést adott a csapatnak a bajnokságban is, sőt az is kiderült, hogy a fiatalok közül sokan képesek felvenni akár az első osztályú ellenfél ritmusát is. Az egykori fejeskirállyal beszélgettünk. 

Hirdetés

“Azért nagyon jó a kupa újfajta lebonyolítása, mert egy meccsen tényleg bármi előfordulhat” - mondta vidáman Klausz László, az ETO FC Győr vezetőedzője. Az egykori fejelőkirály jogosan elégedett, hiszen csapata a 4. forduló egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatta azzal, hogy legyőzte a tavalyi bajnokság ezüstérmesét, a Puskás Akadémiát, és az 5. fordulóban is jó esélyekkel indul.

Kiválasztott cikk: Hullottak az NBI-es csapatok a 4. fordulóban

“Sok pozitívumot hozott nekünk a kupameccs, és ezek közül csak egy a továbbjutás. Azzal kell kezdenem, hogy a Puskás Akadémia elleni kezdőnkben három fiatal játékosunk is volt, további három pedig a padról állt be, és bár olyan játékosokról beszélünk, akik az NBIII-as csapatunkban játszanak, a magasabb osztálybeli ellenféllel szemben is helytálltak. Ez rendkívül fontos visszajelzés számunkra” - magyarázta az egykori válogatott csatár.

Egy igazán fényes győzelem

Klausz tovább sorolta a győzelem pozitívumait, kitért a csapat mentális erejére, illetve arra is, hogy a bajnokságban is érezhető volt a kupapárharc által hozott pozitív töltet.

“Nagyon tetszett az is, hogy fejben egyben volt a társaság, és komoly nyomás alatt is jó teljesítményt tudtunk nyújtani. Ez főleg a kiállítás után volt fontos, mert az emberhátrányba kerülő csapat kétszeres erővel küzd, és a felcsútiak is így tettek, mi viszont jól tartottuk magunkat. A bajnokságban kétszer is előfordult, hogy emberelőnyben pontot veszítettünk, sőt ki is kaptunk, úgyhogy emiatt külön boldog voltam.”

A Puskás Akadémia ellen még egyenlő létszámnál, a meccs 47. percében szerezte meg a vezetést a Győr, Vernes Richárd gólja után tíz perccel jutott a kiállítás sorsára a felcsúti Joao Nunes. A meccs képe azonban nem sokat változott, a Puskás Akadémia komoly fölényben játszott emberhátrányban is.

A 4. forduló egyik legnagyobb bravúrját mutatta be az ETO FC Győr

Kredit: MTI Fotóbank

“Foggal-körömmel védekeztünk, ám ebben nincs semmi szégyellnivaló. A helyzet az, hogy a Puskás Akadémia még emberhátrányban is annyival erősebb nálunk, hogy a kapunk elé tudott szorítani minket, de szerencsére meg tudtuk tartani az előnyünket.”

“A továbbjutás pozitív töltete a bajnokságban is éreztette a hatását, hiszen a kupameccs óta lejátszott mindkét bajnokinkat megnyertük, ráadásul mindkettőt kapott gól nélkül [Nyíregyházán és a Budafok ellen is 1-0-ra nyert az ETO - a szerk], úgyhogy tényleg felült a csapat a hullámra.”

Evés közben jött meg az étvágy

Klausz elmondta, a szezon előtt nem fogalmaztak meg konkrét célokat a MOL Magyar Kupára, illetve csak olyanokat, mint az NBII-es szezonra: jusson minél magasabbra a csapat. Ez egyelőre mindkét fronton teljesül, a győriek a Merkantil Bank Ligában a hatodik helyen állnak, a kupában pedig a szomszédvári rangadó (Mosonmagyaróvár 0-3) után egy NBI-es csapatot is kiejtettek, és bizakodva várhatják az 5. fordulót.

“Ahogy a harmadik és a negyedik fordulóban, úgy az ötödikben is sok fiatal játékosnak szeretnék játéklehetőséget adni, de most már azért kicsit másképp állunk a kupasorozathoz mi is. Ahogy mondani szokták, evés közben jön meg az étvágy, és mivel egy NBIII-as csapatot kaptunk a nyolcaddöntőben, mindenképpen szeretnék továbbjutni.”

Ez a bizonyos NBIII-as csapat a Nagykanizsa, amely egy kisebb bravúrt bemutatva ejtette ki az esélyesebb Tatabányát a 4. fordulóban. Klausz természetesen nem becsüli le a kanizsaiakat, de továbbjutást vár az övéitől. Felvetettük az egykori fejeskirálynak, hogy míg az NBI-es felcsútiak elleni győzelem pozitív energiát adott, egy esetleges kiesés a harmadosztályú ellenféllel szemben nemcsak blama lenne, de mentálisan is megzavarhatja a játékosait.

A következő fordulóban nem is kell akkora bravúr, mint a felcsútiak ellen 

Kredit: MTI Fotóbank

“Az én rögeszmém a mentális felkészítés, mindig komoly súlyt fektetek rá, hogy a játékosaim pszichésen megfelelő állapotban lépjenek pályára. Ez a Nagykanizsa ellen különösen fontos lesz, fel kell pörgetni a fiúkat, pontosan úgy, mintha egy első osztályú csapat lenne az ellenfél.”

A győriek szezonja eddig a várakozásokon felül alakul, de Klausz - apropó, mentális felkészítés - nem hagyja, hogy elszálljanak a játékosai. “Amikor jobb szériát fut a csapat, mindig előjönnek a feljutásról szóló hangok, de azt gondolom, ez tőlünk jelen pillanatban bravúr lenne. A földön kell járnia mindenkinek, hiszen rendkívül erős a másodosztály. Természetesen mindent megteszünk, hogy minél jobban szerepeljen az ETO FC Győr, de az elvárásokat óvatosan fogalmazzuk meg” - zára a gondolatait az egykori kiváló csatár. 

Hirdetés