Ahol a polgármester lövi a fontos gólokat

2023. augusztus 03.

Hogy miről szól egy országos kupasorozat? Nos, számunkra elsősorban az olyan törpékről, akik kitartásuknak és küzdeni akarásuknak hála óriássá nőnek, és büszkén képviselik az olyan apró településeket, amelyek ritkán kerülnek az országos hírekbe. Murakeresztúr ilyen, a helyi közösség aranypáncélú védelmezője pedig nem más, mint a falu polgármestere, egykori plébánosa, a futballklub újraalapítója - és a fontos gólok szerzője: Polgár Róbert.  

Hirdetés

Május 31., este fél 8 magassága, Murakeresztúr. A helyi megye II-es futballklub óriási csatát vív a Zala megyei kupa 5. helyéért kiírt helyosztón. A tét a MOL Magyar Kupa főtáblájára jutás, az ellenfél pedig a megye I. bajnoka, a Semjénháza. Az osztálykülönbség ellenére a murakeresztúriak nemcsak jól tartják magukat, de a vezetést is megszerzik, ám a szomszédvári vendég kiegyenlít. Már csak öt perc van hátra, amikor pályára lép a helyi multitasking-világcsúcstartó, Polgár Róbert.

A falu egykori plébánosa, jelenlegi polgármestere a 2012-ben megszűnt futballklub újraalapítója is egyszemélyben, és bár már 44 éves, ha a szükség úgy hozza, még beugrik segíteni a csapatnak. Így volt ez a sorozat rájátszásában is, ahol a Zalalövő ellen szerzett fontos gólt, és a mindent eldöntő playoffmeccsen is, ahol igazi hollywoodi sztorit megvalósítva a polgármester úr a 89. percben megszerezte a Murakeresztúr győzelmét - és MOL Magyar Kupa-főtáblára jutását - jelentő találatát. Megyei sorozatunkban természetesen írtunk a frenetikus eseményekről: 

Kiválasztott cikk: A polgármester a főtáblára lőtte a csapatát

“Pedig védő vagyok, csak szeretek felmenni a támadásokkal” - mondta nevetve a polgármester a molkupa.hu-nak. “Egy szabadrúgás után a kapusról kipattanó labdára robbantam rá, és büszkén mondhatom, hogy a gólom történelmi jelentőségű is volt, hiszen a Murakeresztúr még soha nem szerepelt a MOL Magyar Kupa főtábláján.”

Egy csángó a horvátok között

Polgár Róbert nem helyi srác, sőt a horvát határátkelőtől kifejezetten messze látta meg a napvilágot, csak a papi küldetésének hála került Murakeresztúrra. “Moldvai csángó vagyok, plébánosként kerültem a településre, ahol a kezdetkől fogva nagyon fontosnak tartottam a közösségi tevékenységeket. Több ilyet is szerveztünk, és amikor megszűnt a futballcsapat, néhány lelkes helyivel együtt úgy határoztunk, felélesztjük. Másnap kihirdettem a templomban, hogy aki él és mozog, s van kedve játszani, jelentkezzen.”

Polgár Róbert és Visnovics László a topolyai stadionban vizitál

Kredit: Polgár Róbert/Facebook

“Szerencsére él a faluban egy egykori NBI-es játékos, Visnovics László, aki bár elsőre nem tartotta jó ötletnek, hogy megpróbáljunk működtetni egy futballklubot, kötélnek állt, és azóta is ő a csapat vezetőedzője. Szerény lehetőségeinket elnézve nagyon szép eredmény, hogy idén másodikak lettünk a megye II-ben, ezzel feljutottunk az első osztályba, sőt mivel több idősebb, vagy az első csapatba be nem férő játékosunk van, új csapatot is indítottunk a megyei harmadosztályban” - mondta büszkén Polgár.

“Nagy öröm számomra, hogy ebben a horvát nemzetiségű faluban ilyen erős a közösség. Nagyon sok partnerre találtam, az emberek és a helyi kisvállalkozók is szívesen áldozzák idejüket, vagy éppen a pénzüket a közös ügyekre. Természetesen a TAO segítségét is igénybe vesszük, és öröm végignézni most a helyzetünkön, hiszen gyönyörű pályánk van, feljutottunk a megye I-be és ott leszünk a MOL Magyar Kupa főtábláján.”

Nem volt szerencséjük a sorsolással

A polgármester elmondta, már annak is nagyon örülnek, hogy feljutottak a főtáblára a kupasorozatban, de bevallotta, kicsit bosszús volt a sorsolás után. “Bár megye II-es csapatként harcoltuk ki a főtáblára kerülést, a nevezésünket már megye I-es csapatként adtuk le, így sajnos idegenben játszunk, ráadásul nem is a szomszédban.”

Komoly túra vár a murakeresztúri srácokra

Kredit: Polgár Róbert/Facebook

“Pécsvárad nagyon messze van, nem vagyunk az ilyen hosszú utazásokhoz szokva” - mondta Polgár a jó háromórás útra lévő, szintén megye I-es Pécsváradi túráról. “Halljuk, hogy kiváló csapat lesz az ellenfelünk, és bár nekünk maga a részvétel is óriási dolog, természetesen szeretnénk minél jobban szerepelni. Nem voltunk szerencsések a sorsoláson, pedig a főtábláért a megye bajnokát győztük le, úgyhogy sajnálom, hogy nem játszhatunk hazai pályán.”

Egy hazai kupameccs nagy ünnep lehetett volna Murakeresztúron, és meg is érdemelte volna a zalai kiscsapat, hiszen magasztos küldetése van a klubnak. “Számomra a közösség mindennél fontosabb, és úgy gondolom, a sport, illetve a futball a vidék megtartó erejének az egyik pillére kell, hogy legyen. Segítjük a rászorulókat, felszerelést, cipőt, labdákat biztosítunk mindenkinek, aki ezt nem engedheti meg magának, és erősítjük a közösségi érzést minden murakeresztúriban. Ez a küldetésünk” - mondta a 2019 óta polgármesterként dolgozó Polgár. 

Hirdetés