A Szparinál nem stresszelik magukat a Honvéd miatt

2021. szeptember 16.

Frenetikusan rajtolt a Nyíregyházi Spartacus az NBII-ben, hét forduló után veretlenül állt az élen a Szpari, és a klubigazgató szerint a Honvéd ellen sem nyugszik bele a csapat a kiscsapat-nagycsapat leosztásba. Dankó Gergőt arra kértük, mutassa be, milyen csapat a Spartacus, de kibeszéltük a szezonrajtot, az idei célokat, és természetesen a Honvéd elleni rangadót is. 

Hirdetés

A MOL Magyar Kupa harmadik fordulójában belépnek a mezőnybe az I. és II. osztályú csapatok is, ám az NBI-esek klubok kiemeltek, így igazán kiegyenlített párharcot elsősorban az azonos osztályban szereplő csapatok között lehet várni. Egy kivétel azonban van: a másodosztály élcsapata, a Nyíregyházi Spartacus FC az NBI derékhadához tartozó Honvédot fogadja a 64 között.

“Azt a tendenciát figyeltük meg, hogy először általában alacsonyabb osztályú, de jó csapatokat kapunk a kupában, és csak 2-3 forduló után sorsolnak mellénk NBI-es csapatot. Idén nem így alakult” - mondta a molkupa.hu-nak Dankó Gergő, a Szpari klubigazgatója.

Óriásit rajtolt idén a Nyíregyháza

A 12 csapatos NBI miatt a másodosztály mezőnye rendkívül sűrű, a sok hasonló játéktudású csapat miatt egy-egy fordulón belül is óriási mozgások vannak a tabellán. A 2021/22-es rajtja után néhány fordulóval például előfordult olyan helyzet, hogy a másodosztály első kilenc helyezettje egy-egy megyeszékhely csapata volt, köztük olyan nagymúltú óriásokkal, mint a Győri ETO, a Diósgyőr, a Pécs vagy éppen a Haladás. Ezek a csapatok mind a Szpari hátát nézték a kupameccs előtt négy nappal.

Hét forduló után veretlenül állt az élen a Szpari 

Kredit: Nyíregyháza Spartacus FC

“A felkészülési időszakban mutatott forma alapján jogosan bizakodva vártuk a bajnoki rajtot, mert benne volt a levegőben a jó szereplés. Hét forduló után még korai örömtüzeket gyújtani, de sok olyan dolgot látunk, ami táplálja az optimizmusunkat. Először is nagyon jól látszik, hogy rendkívül erős a csapategység, és ami talán még ennél is fontosabb, fejben is rendben van a csapat, hiszen kétszer is hátrányból fordítva tudtunk meccset nyerni” - mondta Dankó.

A Szpari veretlenül vezette a Merkantil Bank Ligát, mindössze két döntetlent játszott, egyet a második helyen álló (és szintén veretlen) Haladással, egyet pedig a Szentlőrinccel úgy, hogy a hazaiak a 93. percben egyenlítettek. Ez a sorozat szakadt meg a kupaforduló előtti hétközi játéknapon, ráadásul nem is akármilyen körülmények között (lásd később), de a csapat nem csügged.

“A legfőbb célunk természetesen az NBI-be jutás, de bizakodva várjuk a MOL Magyar Kupa harmadik fordulóját is. Tudjuk, hogy mindkét sorozatban nagyon nehéz lesz elérni a célunkat, de ha az ember nem tűz ki maga elé komoly célokat, akkor esélye sincs elérni őket.”

Alaposan belehúztak

A sorsolás nem volt kegyes a Nyíregyházával, hiszen nemcsak egyszerűen NBI-es csapatot kaptak a harmadik fordulóban, de mindjárt egy komoly kupamúlttal rendelkező csapatot sorsoltak melléjük a Honvéd személyében. Két szezonnal ezelőtt a kispestiek komoly menetelés végén megnyerték a sorozatot, nyolcadik győzelmükkel megerősítették negyedik helyüket az örökranglistán.

Mindent bele kell adni a Honvéd ellen 

Kredit: Nyíregyháza Spartacus 

“Természetesen nem mi vagyunk a párharc esélyesei, de nem stresszeljük magunkat azzal, hogy egy papíron erősebb csapat érkezik hozzánk. Többször is bizonyította már a csapatunk, hogy akkor is képes nyerni, ha a meccs képe nem feltétlenül ígér győzelmet. És ott van az is, hogy a fiúkkal együtt én is kíváncsian várom, hogy egy NBI-es ellenféllel szemben mérjük le, hol is tartunk valójában.”

“Merészek az álmaink, de úgy gondolom, csak úgy érdemes pályára lépni akár egy erősebb csapat ellen is, hogy az ember hisz a győzelemben, a továbbjutásban.”

“Bevallom, én kifejezetten örülök neki, hogy erős ellenféllel kezdünk a kupában, hiszen túl azon, hogy egy komoly presztízsű, nagymúltú csapat ellen mutathatjuk meg magunkat, egyáltalán nem gondolom, hogy esélytelenek lennénk a Honvéd ellen. A sorsolás mellett a versenynaptár sem kegyes hozzánk, hiszen a másodosztályban hétközi fordulót rendeznek, és ránk nem kisebb feladat várt a kupameccs előtt, mint a mindig kiemelten fontos diósgyőri rangadó” - magyarázta a klubigazgató.

Egy vereség, ami mindig fáj

A Szpari a hétközi fordulóban a Diósgyőr vendége volt, és bár a csapat felvillantotta a klubigazgató által sorolt erényeket, hiszen kétszer is ki tudott egyenlíteni Miskolcon, de végül 4-2-es vereséget szenvedett az NBII szuperrangadóján.

“A csapat igyekezett, a fiúk is érezték, milyen fontos mérkőzés ez, és a második félidőben idegenben is dominálni tudtuk, de sajnos vereség lett a vége. El tudtunk volna képzelni jobb felvezetést a kupameccsnek, mint egy diósgyőri vereség, hiszen a DVTK elleniek a szezon legfontosabb meccsei közé tartoznak, de nem engedhetjük meg, hogy lankadjon a figyelem.”

Nagy csatában, de kikapott Diósgyőrben a Szpari 

Kredit: DVTK/Facebook

“A vereséggel elveszítettük az első helyünket az NBII tabelláján, de holtversenyben a második helyen maradtunk, lőtávolon belül van a feljutás, így nagy tragédia nem történt. Fontos, hogy a fejek rendben legyenek a kupameccsre, és azon dolgozunk, hogy ez így is legyen.”

Milyen csapat a Szpari?

Ha az ember csak a Nyíregyháza eredményeit és a tabellát nézi, azt látta hét forduló után, hogy az éllovas veretlen, és hogy a gólszerzéssel nincs gondja, hiszen az egész Merkantil Bank Liga leggólerősebb csapata a Szpari. De ezen kívül mit kell még tudni a csapatról?

“Tavaly azt láttuk, hogy bár kevés gólt kapunk, keveset is lövünk, ezért a nyáron a támadósor megerősítésére helyeztük a hangsúlyt. Ez jól sikerült, hiszen eddig mi szereztük a legtöbb gólt a másodosztály mezőnyében, viszont azt látjuk, hogy több gólt is kapunk, mint tavaly, ezért most a csapat egyensúlyának megszilárdítása a fő szempont. Egyelőre több gólt lövünk, mint az ellenfeleink, ami örvendetes, de hosszabb távon csak akkor tudunk eredményesek lenni, ha a védelmünk hatékonysága megközelíti a tavalyit.”

“Egy Honvéd elleni meccs nyilván egészen más, mint egy bajnoki, hiszen egy osztállyal felettünk játszó ellenféllel találkozunk. Az nem kérdés, hogy a játékunkat ezúttal az ellenfélhez kell igazítanunk, de ez nem jelenti azt, hogy lemondunk az identitásunkról. Tudjuk, mit és hogyan akarunk csinálni, és azon leszünk, hogy ne csak megizzasszuk a Honvédot, de lehetőség szerint a szezon első komoly bravúrját is bemutassuk” - zárta a gondolatait Dankó Gergő. 

Bravúrra készülnek a piros-kékek 

Kredit: Nyíregyháza Spartacus FC 

A Nyíregyháza-Honvéd rangadót a harmadik forduló második játéknapján, szeptember 19-én, vasárnap 18h kezdettel rendezik, a mérkőzést az M4Sport élőben közvetíti. A forduló további párosításairól, illetve egy kis esélylatolgatásról itt találsz bővebb infót: 

Kiválasztott cikk: Így várja a kuparajtot az elitmezőny

(Címlapkép: Nyíregyházi Spartacus FC/Facebook)

Hirdetés