A magazin szakijai elmondták, ki nyeri a kupát

2021. március 19.

Elindult a MOL Magyar Kupa saját magazinműsora, az Út a Puskásba. Az első adásban Kenesei Krisztián és Telek András volt Szalay Edit házigazda vendégei, a két egykori klasszissal kedvenc kupaélményeikről, a legkellemetlenebb óriásölős sztorikról, a lebonyolítás változásainak hatásairól beszélgettünk, és a két egykori győztes nem úszta meg a kérdést, hogy szerintük idén ki emelheti magasba a MOL Magyar Kupa trófeáját. 

Hirdetés

A MOL Magyar Kupa a névszponzor belépésével több szempontból is megújult, más lett a lebonyolítás, a meccsek időpontjai, illetve a sorozat körítése is. Utóbbi fontos része volt a molkupa.hu, illetve a rendszeresen jelentkező magazinműsor, az Út a Puskásba elindulása, amelynek első része március 16-án került adásba.

Az első adásba a műsor állandó házigazdája, Szalay Edit az összesen hétszeres kupagyőzteseket, Kenesei Krisztián és Telek Andrást hívott meg (annyit elárulhatunk, hogy a következő adásban is Kenő és Manci lesz a két vendég), és a Fradi és az MTK legendája is olyan otthonosan mozgott a kamerák előtt, mintha világ életükben ezzel foglalkoztak volna.

Kiválasztott cikk: Elindult a kupamagazin, az Út a Puskásba

“Nem mondom, hogy nagy újdonság volt számunkra a kamera előtt szerepelni, Manci és én is számtalan interjút adtunk a pályafutásunk során, de ez azért egészen más. Ez egy műsor, profi stábbal, sok kamerával, világítással, úgyhogy a körülményeket egy kicsit szokni kellett, de én személy szerint nagyon élveztem a forgatást” - mondta a molkupa.hu-nak Kenesei.

Mindkét játékos kezében megfordult már korábban a trófea 

Kredit: molkupa.hu/Youtube 

Hasonló véleményen volt Telek is, a Fradi korábbi védője még két fontos körülményt is kiemelt. “Egyrészt varázslatos volt a helyszín, csodálatos stadion a Puskás Aréna, és nagyon jó érzés volt az egyik skyboxban beszélgetni. Másrészt Edit kiváló házigazdának bizonyult, érződött rajta, hogy profi, felkészült és nagyon él az ilyen helyzetekben. Jól irányította a beszélgetést, tényleg otthon éreztük magunkat a stúdióban.”

Mindkét egykori játékos hozzátette, hogy alaposan elfáradtak a forgatás végére, hiszen a bő félórás műsort több órányi forgatott anyagból vágták össze. “Nem lepődtünk meg rajta, előtte mondták a stáb tagjai, hogy hosszú napunk lesz” - tette hozzá nevetve Telek.

Közös emlékek

A két egykori sztárjátékos a műsorban közelről is megvizslatta a trófeát, amelyen ott szerepel a győztes klubok névsora. A Ferencváros és az MTK egyébként is a Magyar Kupa történelmének legsikeresebb csapatai, és a két játékos is többször összecsapott a 90-es években kiírt sorozatokban. Ezek az emlékek nyilván mindig csak egyiküknek lehettek szépek, de a két játékos nagy tisztelettel beszélt egykori ellenfeléről.

Telek András kora egyik legkiválóbb középhátvédje volt

Kredit: MTI

“Rendkívül intelligens játékos volt Manci, ezt tudtam róla ellenfélként is, és nagyon örülök, hogy a pályafutása végén csapattársak is lehettünk Zalaegerszegen. Mindig nagyon tiszteltem a játékát, kiváló védő volt, jó sebességgel és rendkívüli ütemérzékkel. Sőt, nem is tudom, miért beszélek múlt időben, hiszen az MTK-Fradi öregfiúk meccseken még mindig szoktunk találkozni” - mondta nevetve Kenesei.

“Szerettem Kenő ellen játszani, de nem azért, mert könnyű feladat lett volna a megállítása, sőt éppen ellenkezőleg. Technikailag képzett, a váratlan megoldásokra mindig kész csatár volt, a rúgótechnikáját pedig senkinek nem kell bemutatni. Azért szerettem vele játszani, mert nem dobálta magát, nem provokálta a védőket, hanem alázatosan tette a dolgát. Talán nem túlzás úgy fogalmaznom, hogy a szó legszorosabb értelmében nemes ellenfél volt” - dicsérte az egykori MTK-csatárt Telek.

A kedvenc Magyar Kupa-emlékek között kutakodva két ilyen gazdag pályafutást lezáró játékosnak természetesen kellett pár perc, mire kibökték a legkedvesebb emléküket a sorozattal kapcsolatban.

“Az első mindig különleges, de mégsem az 1991-es, Diósgyőrben megnyert Magyar Kupa-győzelmem a legkedvesebb emlékem, hanem egy másik Vác elleni döntő. 1995-ben még két meccsen dőlt el a finálé, és bár hazai pályán 2-0-ra legyőztük a váciakat, a visszavágón Csank Jánosék ledolgozták a hátrányukat, és nagyon össze kellett szednünk magunkat. Végül Lipcsei Peti remeklésével fordítani tudtunk, és végül 4-3-ra megnyertük a visszavágót” - mondta Telek.

“Ha Mancira gondolok, akkor a kedvenc emlékem az, amikor a Fradit kiejtve mentünk be a legjobb négy közé úgy, hogy a két meccsen összesen három gólt lőttem nekik” - kezdte nevetve Kenesei. “De természetesen nekem is a győzelmek a legszebb emlékeim, a legkedvesebb pedig a 2000-es döntő, amikor az MTK-val 3-1-re vertük a Vasast, gólt rúgtam és gólpasszt is adtam azon a meccsen.”

A kiscsapatok nagy lehetősége

Abban abszolút egyetértett a két játékos, hogy a kupasorozat legjobb része az, hogy a kiscsapatok esélyt kapnak egy-egy nagyobb, olykor több osztállyal magasabban szereplő csapat kiejtésére. “Kiváló ötlet, hogy egy meccsen dőljön el a továbbjutás, hiszen egy meccsen tényleg bármi megtörténhet, akár komoly tudáskülönbség is eltűntethető” - mondta Kenesei, aki 44 évesen az idei sorozatban is pályára lépett a Ferencváros ellen a Ráckeve csapatában.

Zalaegerszegen egy rövid ideig együtt játszott Kenesei és Telek 

Kredit: MTI

Nem a legkellemesebb emlék, de bizony Kenesei és Telek is állt a fenti változtatás rossz oldalán, amikor megtapasztalhatták, hogy egy-egy jó napot kifogó kiscsapat is alaposan meg tudja dolgozni nagynevű ellenfelét.

“Hát, igen, a Dunaszekcső” - sóhajtott nagyot Telek az emlékek súlya alatt. 1996-ban a címvédő Ferencvárost az a Dunaszekcső ejtette ki a Magyar Kupából, amely egy évvel korábban még a megyei osztályban szerepelt, és csak egy visszalépés miatt szerepelhetett az NBIII-ban. “Pedig általában szerettem az ilyen kupameccseket, rendszerint barátságosan fogadtak, jó hangulat volt, és hát jobbára nyertünk is. Ezen a meccsen azonban kikaptunk 1-0-ra, amit igazi katasztrófának éltünk meg.”

“2005., Makó” - tromfolt rá Kenesei. “Akkor Győrben játszottam, és a nevek alapján kiváló csapatunk volt, ám ezt végül sem a bajnokságban, sem a kupában nem tudtuk megmutatni. Makón ráadásul azért volt különösen kellemetlen a kiesés, mert 120 perc alatt sem tudtuk bevenni az egyre lelkesebb hazaiak kapuját. A hosszabbításban már nem játszottunk rosszul, de a szerencse segítette a Makót, és végül 11-esekkel kiestünk. Köszi, hogy felidéztetted velem” - tette hozzá hahotázva a csatár.

Ki nyeri az idei sorozatot?

Az Út a Puskásba műsorban ugyan nem kellett tippelniük az egykori klasszisoknak, mi azonban nem hagytuk ki a ziccert, és nekiszegeztük a kérdést Teleknek és Keneseinek. Utóbbi a szívére, előbbi a fejére hallgatott a válaszában.

“Nagyon szeretném, ha az MTK nyerné, és szerintem így is lesz. A sorsolásnál nem volt szerencséje az MTK-nak, mert a Vidinél csak könnyebb ellenfelet kaphatott volna, viszont hazai pályán játszhat a csapat, és szerintem képes a bravúrra. Kicsit azzal finomítok a tippemen, hogy azt mondom, az a csapat nyeri a trófeát, amelyik ebből a párharcból továbbjut” - mondta Kenesei.

“Azt gondolom, a MOL Fehérvár nyeri a trófeát. Így, hogy a bajnokságban már nincs esélyük az első helyre, vélhetően kettőzött erővel fognak küzdeni a kupáért, mert ha egy trófeát hazavisznek, az már nem rossz szezon. Egyébként is a fehérváriaknak van a legerősebb keretük az állva maradt négy csapat közül” - érvelt Telek.

Kiválasztott cikk: Tíz héten át együtt utazhatunk a Puskásba

Az Út a Puskásba magazinműsor tíz része alatt végigvesszük a teljese kupasorozat legfontosabb történéseit. A keddenként jelentkező magazi következő adásában újra Telekkel és Keneseivel beszélget a házigazda, utána azonban csere következik a vendégek között. Hamarosan kiderül, kik érkeznek Szalay Edit társaságába.

Hirdetés