A legkisebb település csapata társadalmi projekt is egyben

2020. december 15.

Tállya nemcsak a legkisebb település, amely csapatot delegál a MOL Magyar Kupa legjobb 32 csapata közé, de egy rendkívül fontos társadalmi projekt helyszíne is: az ország legszegényebb környékén kétszáz gyerek focizik az 1600-as lélekszámú falu csapataiban. 

Hirdetés

Amikor egy kupasorozatban egy vezető jó, vagy rossz sorsolásról beszél, akkor általában az jár a fejében, hogy szeretne minél gyengébb csapattal találkozni a kisorsolt fordulóban. Ez azonban nem mindig van így, Mihálszki Norbert, a Tállya KSE elnöke például nem boldog a másodosztályú Kaposvár miatt, mert ő első osztályú ellenfelet szeretett volna a csapatának, nem is akárkit. 

“A három nagy közül szerettünk volna ellenfelet kapni. A jelen pillanatban legerősebb két csapat, a Fradi és a Vidi mellett mifelénk a Diósgyőr vonzza a legtöbb nézőt, ezért a három csapat közül szerettem volna ellenfelet” - mondta a tállyai elnök egy mosoly kíséretében. 

A legkisebb település a 32 között 

Bizonyos szempontból nem is számít törpének a Tállya KSE a MOL Magyar Kupa legjobb 32 csapata között, hiszen míg a zempléni falucska csapata az NBIII. Keleti csoportjában vitézkedik, addig két megyei osztályú csapat is beverekedte magát a főtábla második körébe. Egy szempontból viszont Tállya a rekorder: az 1600 fős falu a legkisebb település, amely csapatot delegál a MOL Magyar Kupa 8. fordulójába. 

800 nézőt vártak volna, ha összejön a DVTK elleni derbi 

Fotó: Magyarfutball.hu - philipp.k

“Szurkolók, vezetők és játékosok ugyanolyan boldogok, hogy sikerült a bravúr, hiszen valamikor az 1960-as években sikerült utoljára a főtáblára jutnia a Tállyának. Nagyjából egy évtizede vezetem a klubot, és ez az egyik legnagyobb sikerünk, bár az sem lebecsülendő, hogy egy ilyen apró településről NBIII-as csapatot tudunk kiállítani” - mondta büszkén Mihálszki. 

“A kupaszereplésünkkel már most nagyon elégedett vagyok, a főtábla nagy szó nekünk, ám ez nem azt jelenti, hogy a Kaposvár ellen nem fogunk mindent beleadni. A továbbjutásért fogunk küzdeni, nem adjuk majd olcsón a bőrünket, még ha úgy is alakul, hogy nem járunk sikerrel. A meccs azért is lesz fontos, mert azok a játékosaink, akik másod-, vagy akár első osztályú karriert álmodnak maguknak, most lemérhetik saját tudásukat egy magasabb osztálybeli csapat ellen.” 

“Egy ezerhatszáz lelkes településhez képest elég sok nézőnk van egy sima bajnokin is, sokszor négyszáz néző is összejön, aminek az is is az oka, hogy a környéken nincs másik NBIII-as csapat. Azt gondolom, sokan lesznek majd a kupameccsen, de ha mondjuk a Diósgyőrt látnánk vendégül, akár erős nyolcszáz néző is összejött volna a meccsre.” 

Egy futballklub, ami társadalmi projekt is 

Tállya BAZ-megyében, a szerencsi járásban található, azaz az ország legszegényebb részében helyezkedik el. A mélyszegénység ezen a környéken egészen az utóbbi évekig súlyos probléma volt, és bár Mihálszki szerint a kormány intézkedései sokat segítettek a régió gondjain, nem volt olyan régen, amikor a tállyai focistapalánták között akadt olyan, aki a csapatbuszon megkapott szendvicsen kívül semmit nem evett aznap. 

“Nagyjából kétszáz hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermek futballozik a Tállya KSE kötelékében. Minden utánpótlás-korosztályban indítunk csapatot, ami a legnagyobb büszkeségünk, ezért dolgoztunk az elmúlt évtizedben, és hosszú utat jártunk be, mire elmondhattuk, hogy az U17-es és U19-es csapataink a bajnokság középmezőnyében szerepelnek.” 

“Az utóbbi években azért sokat javult a helyzet ebben a régióban, de még mindig sokan küzdenek mindennapi megélhetési gondokkal. Amikor egy ilyen hátterű tehetség kerül hozzánk, megérti az ember, amit a brazil vagy argentin nyomornegyedekből kikerülő futballistákról mondanak, hogy számukra tényleg a futball a kiugrási lehetőség. Hihetetlen, milyen boldogságot tud okozni egy mélyszegénységből érkező gyereknek, hogy egy garnitúra mezt, vagy egy focicipőt kap a klubtól.” 

Nemcsak egy futballklub, hanem fontos tömegbázi is a Tállya KSE

Fotó: Tállya KSE

A tállyai utánpótlásra nem véletlenül figyeltek fel a nagyobb klubok, a nyáron például a debreceni akadémia vitt el két rendkívül tehetséges játékost a Tállya KSE-től. “Pénzt nem kapunk értük, de számunkra már az is nagy boldogság, hogy a segítségünkkel közelebb kerültek az álmaik megvalósításához a fiúk.”

“A mi csapatunk is szerepel most egy játékos, aki szerintünk nagyon szép jövő előtt áll. Lakatos Dániel tizenhárom éves kora óta játszik nálunk, és a szakmai stáb egyöntetű véleménye, hogy belőle akár NBI-es játékos is válhat. Ha így lesz, boldogan fogjuk vallani, hogy egy rendkívül nehéz helyzetből induló roma srác is eljuthat a legjobbak szintjére” - tette hozzá Mihálszki. 

A kupameccs lesz a pályaavató

A tállyaiak két fordulót mentek a kupában, mindkettőben 3-1-re nyertek (az ESMTK és a Zsámbék otthonában nyert a csapat), de a következő körben azért egy komoly NBI-es múlttal rendelkező csapat lesz az ellenfél, így az esélyek nem a Tállya mellett szólnak. “Ezúttal kiegyeznék azzal is, ha hosszabbítás után jutnánk tovább, nem ragaszkodom a 3-1-es győzelemhez” - mondta nevetve az elnök. 

“A kupameccs számunkra más szempontból is nagyon fontos. Állami támogatással megújul a sporttelepünk, két élőfüves és egy műfüves pályánk lesz, és bővítettük az öltözőinket is, amire óriási szükség volt, hiszen ahogy említettem, 200 gyermek futballozik nálunk. Egyelőre az edzőpályánkon játsszuk a meccseinket, de ha az MLSZ a kupameccsig átveszi az új centerpályát, akkor a Kaposvár ellen fel is avatjuk.” 

“Az állami segítség nagyon jól jött, ahogy az önkormányzat rendszeres támogatása nélkül sem tudnánk működni. De a legbüszkébb arra vagyok, hogy még így is az NBIII-ban szereplő csapatok átlagos költségvetésének töredékéből értük el azt, ahol most tartunk” - jelentette ki Mihálszki. 

Hirdetés