A kupa női játékvezetője megdolgozik a tiszteletért

2020. december 08.

Játékvezetői szempontból kifejezetten nehéz meccseket kapott a MOL Magyar Kupában a két a sorozatban dolgozó női játékvezető egyike, Molnár Réka. A zempléni falucskából futballistaként kikerülő hölggyel a női játékvezetők göröngyös útjáról beszélgettünk. 

Hirdetés

Magyarországon talán még mindig szokatlan egy kicsit a látvány, hogy egy futballmeccsen huszonkét férfi egy hölgy utasításait követi. Molnár Réka egyike azoknak, akik a frontvonalban küzdenek a szexista sztereotípiák ellen, a szikszói születésű játékvezetőnő a most futó szezonban több NBIII-as, illetve női NBI-es mérkőzések mellett már két Magyar Kupa-meccset is vezetett.

“Apukám volt annak a Zemplén-megyei falucska csapatának az edzője, ahol születtem, úgyhogy rám abszolút igaz, hogy belenőttem a játékba” - mondta a Molkupa.hu-nak Molnár Réka. “Még akkor is fociztam, amikor a Miskolci Egyetem hallgatója lettem. Akkor hívtak először játékvezetőnek, de úgy voltam vele, nem hiányzik nekem, hogy anyukámat szidják, úgyhogy először nem vállaltam” - mondta nevetve a 34 éves játékvezetőnő.

Amikor egy hölgy tart rendet az urak között 

Fotó: MLSZ 

“2013-ban végül beadtam a derekamat, de én úgy vagyok vele, hogy semmit nem szeretek félig csinálni. Komoly céljaim voltak már akkor is, láttam magam előtt a lépcsőfokokat, és fel akartam menni rajtuk. Először az NBIII-ban akartam meccset vezetni, aztán az országos játékvezetői keretbe akartam bekerülni, végül nemzetközi játékvezető szeretnék lenni. Nem haladok rosszul, már csak az utolsó lépcsőfok van hátra.”

Voltak, akik kitaposták az utat

A játékvezetőnő elmondta, felvont szemöldökökkel elég gyakran találkozott az első szezonjában, de az egyik legnagyobb sikerének azt tartja, hogy gyorsan elfogadta a közeg, sikerült tiszteletet kivívnia magának a munkájával.

“Eleinte mindig nehéz, hiszen sok az előítélet, amivel meg kell küzdeni, de azért már nem akkora újdonság, hogy egy nő vezet egy futballmeccset. Akik először taposták ki az utat, na, nekik lehetett csak igazán nehéz dolguk. A gond az, hogy az előítéletek miatt az ember mindig hátrányból indul, de annál nagyobb öröm, amikor sikerül kivívnia az elismerést és a megbecsülést.”

“A mostani szezonban, egy Sopron-Gárdony mérkőzés után történt, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei szövetség volt elnöke bejött az öltözőbe gratulálni. Nagyon nehéz meccs volt játékvezetői szempontból, piros lapot is kellett adnom egy játékosnak, de amikor az úriember és az ellenőröm is azt mondta, nagyon jól kézben tartottam a meccset, büszke voltam magamra.”

Molnár Réka (középen) az UEFA Core programjának sikeres teljesítése után 

Fotó: Heol.hu 

“Persze voltak rosszabbul sikerült meccsek is, de ezekből is igyekeztem mindig tanulni. Egy NBIII-as meccs volt a mélypont, ahol annyira nem tudtak elfogadni a játékosok, hogy végül én is elveszítettem a fonalat. Szörnyű érzés volt, hetekig nem tértem magamhoz utána, de abból a meccsből is tanultam. Többek között azt, hogy ha hibázik a játékvezető, nem ragadhat bele a hibájába, mert akkor azonnal jön a következő. Szerencsére ennyire rosszul sikerült meccsem csak ez az egy volt” - emlékezett vissza Molnár Réka.

A MOL Kupában kemény meccseket kapott

A civilben az Agrárminisztériumban dolgozó (egyébként magyar-történelem szakos tanár végzettségű) játékvezetőnő idén már két meccset is vezetett a MOL Magyar Kupában, és egyik sem volt éppen sétagaloppnak nevezhető.

“Mindkét kupameccsemen alacsonyabb osztályú csapat játszott magasabban rangsorolt ellenféllel, ám ez sem a számszerű végeredményből, sem a játék menetéből nem derült ki egyik esetben sem. Úgy emlékszem, jó iramú, szoros meccset vívtak a csapatok, és mindkét meccsen közel volt a meglepetés.”

“A főtábla első fordulójában a Pest megyei I. osztályban szereplő Dunavarsány, illetve az NBIII-as Kőrösladány meccsét vezettem. Nem igazán lehetett megmondani, melyik az alacsonyabb osztályú csapat, nagyon jól küzdött a megyében játszó kiscsapat, és amikor már mindenki biztos volt benne, hogy hosszabbítás következik, megszerezte a győztes gólt a Dunavarsány.”

MOL Magyar Kupa, a 32 közé kerülésért: Dabas-Gyón-Budafok 1-2, vezette: Molnár 

Fotó: MLSZ

A 7. fordulóban hasonló volt a felállás, csak itt egy NBI-es csapat is szerepelt. Az NBIII-as Dabas-Gyón alaposan megnehezítette az első osztályú ellenfél dolgát, abszolút nem látszott az osztálykülönbség. Játékvezetői szempontból nem volt könnyű meccs, a piros lapot is elő kellett húznom, és a 92. percben fontos döntést kellett hoznom, amikor megadtam a Dabas javára egy büntetőt, amivel ki is egyenlített a kiscsapat, így itt valóban hosszabbítás döntött. Végül a Budafok javára, de az alacsonyabb osztályú csapat parádésan küzdött” - idézte fel a 32 közé jutásért kiírt meccset a játékvezetőnő. 

Hirdetés