Körmérkőzések, illetve az első hosszabbítás

Az alig egy szezonon át élő, furcsa lebonyolítás győztese az első trófeáját begyűjtő Diósgyőr volt.
Hirdetés

Ha már az Újpest - hosszas próbálkozás után - megnyerte az első Magyar Kupáját a hatvanas évek végén, a 70-esek elején sem akarta alább adni: Baróti Lajos csapata a Honvéd után a - története első döntőjében szereplő - Komlói Bányászt verte meg az 1970-es döntőben. 

A 70-es években sem rendeztek minden évben Magyar Kupát, az újpestiek győzelme után ugyanis kimaradt egy szezon, ám 1971 volt az utolsó év, amikor nem volt kupasorozat, azóta minden évben hirdettek győztest. Az 1972-es döntő több érdekességet is hozott: először is a Fradi 14 év után szerzett kupagyőzelmet, másodszor pedig ez volt a döntőben gólt is szerző Albert Flórián egyetlen MK-sikere. A finálét elveszítő Tatabányát pedig az a Lakat T. Károly irányította, aki három évvel korábban még a Fradival nyert bajnoki címet. 

A kétszeres kupagyőztes Szokolai Lászlót nem nagyon kímélték a védők 

Fotó: MTI 

Miközben a Fradi nagy sorozatot indított, és a páros években egymás után nyerte a Magyar Kupa-trófeákat, addig a páratlan években is bőven történtek fontos események. 1973-ban a Vasas a kupa történetében először hosszabbítás után emelhette magasba a trófeát (a Honvéd volt a szenvedő alany), ez volt az angyalföldiek második kupadöntője, a második győzelme, és ahogy 1955-ben, úgy 73-ban is Baróti Lajos irányította a csapatot. A finálé hőse egyébként az arcátlanul fiatalon mesterhármast szerző Váradi Béla volt. 

Az egyik legnagyobb sztori 

1975-ben az Újpesti Dózsa számított óriási favoritnak, de a Haladás a második félidő elején 2-0-ra vezetett, amikor megtörtént a csoda: az újpestiek védője, Horváth József nyolc perc alatt három gólt fejelt, és ezzel megfordította a döntőt. A hihetetlen sztori a legfőbb érintett tolmácsolásában is megtalható itt:

Kiválasztott cikk: A legendás védőé a kupatörténelem legjobb sztorija

 1977-ben a Diósgyőr szerezte meg az első kupagyőzelmét, ráadásul új lebonyolítás mellett. Ebben az évben körmérkőzéseket rendeztek, és a miskolciak a lehető legkisebb különbséggel, jobb gólkülönbségükkel előzték meg a Fradit, holott a két csapat meccsét 3-0-ra az FTC nyerte. Az évtized utolsó döntőjében újra a rövidebbet húzta a Fradi, amely - címvédőként, hiszen 78-ban hosszabbításban legyőzte a Pécset - a Győrtől kapott ki. Az ETO ekkor már negyedszer végzett a sorozat élén, ám az 1979-es győzelmet azóta nem követte újabb siker.

(Fejléckép: MTI Archív)