Minden döntését vállalja a kupadöntő játékvezetője

2021. május 28.

Bogár Gergő játékvezetőnek még rendkívül fiatal, de 2021-ben nemcsak az év játékvezetőjének választották, de a MOL Magyar Kupa döntőjét is ő vezette. A játékvezetőnek nem volt könnyű dolga az Újpest-Vidi meccsen, rengeteg kérdéses helyzetben kellett gyors döntést hoznia, de az ellenőrökkel egyetértésben úgy látta, jól végezte a dolgát a fináléban. 

Hirdetés

Nem gyakori esemény, hogy valakit 29 évesen az év játékvezetőjének választanak, ahogy az sem mindennapos, hogy egy ilyen fiatal bíróra bízzák a kupadöntőt. Bogár Gergő egy hét leforgása alatt mindkét feladatot teljesítette, az első részét egész évi remek teljesítményével tudta le, a másodikban azonban igencsak nehéz feladat várt rá. 

Kiválasztott cikk: Drámai döntő után kupagyőztes az Újpest

“Nagy megtiszteltetés, hogy idén én vehettem át ezt a díjat, hiszen általában rutinosabb játékvezetőt választanak az év játékvezetőjének, de nekem idén szerencsém volt, végig tudtam dolgozni az egész évet, mert elkerült a vírus. Úgy gondolom, jó teljesítményt nyújtottam a szezon során, minden bizonnyal ezért bízták rám a kupadöntőt is” - mondta Bogár Gergő a molkupa.hu-nak. 

Lássuk akkor a kupadöntőt 

Játékvezetői szempontból nehéz a MOL Magyar Kupa-döntőnél nehezebb mérkőzést elképzelni. A végig feszült, szoros meccsen rendkívül nehezen megítélhető események egész sora történt, ráadásul külön-külön is meghatározó jelentőségű eseményekkel kapcsolatban kellett döntést hoznia a játékvezetőnek. Bogár úgy gondolja, egyetlen hibát követett el, és az nem volt döntő jelentőségű. 

Parázs meccs volt a kupadöntő (a háttérben Bogár Gergő figyeli az eseményeket)

Kredit: MOL Fehérvár FC


De vegyük sorra az ítéleteket: volt összesen három piros lap, talán lehetett volna egy negyedik is, kérdéses, hogy nem volt-e leshelyzet a mindent eldöntő újpesti támadásnál, és akadt egy kérdéses büntető-szituáció is. “Többször is visszanéztem, kielemeztem a mérkőzést, utólag a „Tallo esetnél” változtatnám meg a döntésem. Az Ön által említett kérdéses szituációkban most is ugyanazokat a döntéseken hoznám” - kezdte Bogár. 

“Az első kiállításon nincs mit magyarázni, az újpesti cserejátékos bedobott egy tárgyat a pályára, ezért elküldtem a kispadtól. Az újpestiek által reklamált 11-esnél azzal hibáztam, hogy „túlfutottam” az akción, de a visszajátszásokból kiderült, hogy a szabálytalanság a 16,5-es vonalán kívül történt (szerencsére), így ott valóban elmaradt egy közvetlen szabadrúgás, de nem egy büntető. A gólnál is jó döntést hoztunk, nem alakult ki leshelyzet a támadás során. A tévénézőket megzavarhatta, hogy a kamera nem volt vonalban, így a természetes képtorzulás miatt lesnek tűnhetett.” 


“A sárga lapoknál el kell mondanom, hogy az UEFA évente többször is kiad oktatóvideókat, amikben olyan aktuális esetek szerepelnek, amiket tankönyvi példaként is felfoghatunk. Alef második sárga lapja egy olyan esetből született, ami többször is szerepelt az UEFA videóösszeállításában, méghozzá azzal az ajánlással, hogy az ilyen jellegű taposásokért minden esetben sárga lapot kell adni. A másik (időrendben első) fehérvári kiállítás esetében sokan azt gondolták, Rus a visszarántás miatt 
kapott sárgát, de ez nem így van. Azért adtam lapot, mert ígéretes helyzetet akadályozott meg a szabálytalanságával” - szögezte le Bogár.

Rus egy ígéretes helyzetet akadályozott meg 

Kredit: MOL Fehérvár FC


 De ha Alef taposása második sárgát ért, akkor az újpesti Onovo szabálytalansága miért nem? Az újpesti játékos az első félidő végén kapott egy sárga lapot, így ha Bogár lapot ad neki a pálya közepén elkövetett szabálytalanságért, Onovót is ki kellett volna állítania. “Az UEFA fent említett ajánlásai között szerepel az is, hogy a második sárga lapnak mindig tisztának, teljesen egyértelműnek kell lennie. Az ilyen esetekben nem merülhet fel kétség a lap jogosságát illetően, és én abban a pillanatban úgy éreztem, nem egyértelmű a helyzet, mert egy sima, átlagos fault, buktatás volt, ezért nem állítottam ki a játékost.” 

“A sárga lapos helyzetek egyébként nekem sokat segítettek a mérkőzés kézben tartásában, mert minden helyzetet közelről láttam, így biztos voltam benne, hogy jó döntést hoztunk, és ez jó megerősítés volt. Játékvezetői szempontból eleve nagyon nehéz mérkőzés volt, és ahogy teltek a játékpercek, úgy lett egyre nehezebb, fejben végig ott kellett lenni.” Egyébként azóta az ellenőri jelentést is megkaptuk, és szerencsére a főbb döntéseinket abban is elfogadták.

Jó, hogy van egy szabálytalanság megítélésekor a játékvezetőnek egy bizonyos mozgástér? 

A VAR belépésével alaposan megváltozott a játékvezetők és asszisztensek helyzete a futballban. Hamarosan Magyarországon is bevezetésre kerül a videóbíró, de Bogárnak, akik tagja a nemzetközi játékvezetői keretnek, nem lesz újdonság a VAR.  

Nekiszegeztük a kérdést a játékvezetőnek, hogy ha már videón figyelnek minden jelenetet, és a videószobából is közbe tudnak szólni, nem veszélyes-e ez a bizonyos játékvezetői mozgástér. “Nem, sőt nagyon is szükség van rá. Nem lehet csak a szabálykönyv alapján vezetni egy mérkőzést, mert állandóan állna a játék. Vannak olyan helyzetek, amikor ez a bizonyos mozgástér szavatolja, hogy igazságos döntések szülessenek.” 

A második sárgákat még nem nézik a VAR-szobában

Kredit: MOL Fehérvár FC


“A VAR nem csodafegyver, nem szabad azt várni tőle, hogy minden hiba egy csapásra eltűnik a játékból. Ugyanakkor szerintem jó, hogy van, és bár most még csak négy elemet lehet ellenőrizni vele, szerintem ez hamarosan változni fog” - utalt Bogár arra, hogy hamarosan talán már a második sárga lapokat is vissza lehet nézni
a videószobában. 

“Összességében azt gondolom, ha a MOL Magyar Kupa döntőjében lett volna VAR, és minden vitás esetet vizsgált volna, akkor is ugyanez történt volna a mérkőzésen.” 

A nézők a játékvezetőnek is hiányoznak 

Bogár elmondta, nagyszerű érzés volt újra nézők előtt meccset vezetni, mert - bármilyen furcsa - a bíróknak is hiányoznak a szurkolók a lelátóról. “Inkább ne értsen velem egyet tízezer ember, mint hogy síri csend legyen a stadionban. Azt gondolom, a labdarúgásnak a szurkolók adják az igazi értelmét: ugyan lehet nélkülük játszani, de nem érdemes, teljesen más az egész hangulata.” 

Kiválasztott cikk: Hivatalos: nézők előtt rendezik a MK-döntőt

“A közelmúltban elhunyt Puhl Sándor, nyugodjon békében, szokta mondani, hogy a játékvezető az egyik csapatnak ad, a másiktól elvesz, így természetes, hogy a nézők fele ellenségnek tekinti. Aki játékvezetőnek megy, az tudja és vállalja ezt, és hát vannak kimondottan nehéz pillanatok, amikkel meg kell birkózni” - mondta Bogár, aki két Fradi-Újpestet is vezetett már. 

A fiatal játékvezető tavaly januárban került be a FIFA-keretbe, és augusztusban már EL-selejtezőkön működött közre. Bogár folyamatosan fejleszti magát, fizikailag ránézésre is látszik, hogy sokat foglalkozik az erőnléttel, de közben nyelvórákat is vesz, mert számára fontos a külföldi játékosokkal is a jó kommunikáció. 
“Tizennégy évesen tettem le a játékvezetői vizsgát, és tizennyolc voltam, amikor el kellett döntenem, hogy futballozom tovább, vagy játékvezető leszek. Utóbbi mellett döntöttem, mert úgy gondoltam, a játékvezetésben több lehetőségem van szép karriert futni. A példaképem Puhl Sándor, aki a játékvezetői bizottságot vezette, amikor játékvezető vált belőlem, és szeretnék hozzá hasonló pályafutást befutni” - tette hozzá Bogár.

Hirdetés