Gera Zoli: Nincs olyan, hogy hálátlan feladat

2024. március 20.

Gera Zoltán egy intézmény a magyar futballon belül, és bár klubszinten nem a Vasassal azonosítják a szurkolók, első klubedzői szárnypróbálgatásaihoz egy nagyon is férfias feladatot választott az egykori klasszis játékos. Egy feljutásért küzdő csapatot átvenni nem kis felelősség, annál hálátlanabb feladat pedig nincs, hogy egy megyei osztályú csapat otthonában kell bemutatkozni - véljük mi. Gera Zoltán máshogy gondolja. 

Hirdetés

Sokan felkapták a fejüket, amikor a Vasas FC Gera Zoltánt nevezte ki vezetőedzőnek. Természetesen nem az egykori klasszis játékos pedigréje miatt, hiszen az utóbbi években az MLSZ alkalmazásában álló, az U21-es válogatottat irányító szakember futballistaként talán az egyik legragyogóbb pályafutást tudhatja maga mögött. Inkább azért, mert Magyarországon mindenki egy bizonyos klubbal, a Ferencvárossal azonosítja Gerát.

Még szoknunk kell Gera Zoltán a Vasas-logóval, de menni fog! 

Kredit: Vasas FC/Facebook

“Sok helyen játszottam, több klubban megfordultam, és közös volt bennük, hogy mindegyikhez lojális voltam. A Vasas megadta a lehetőséget, hogy klubedzőként is kipróbáljam magam, természetes, hogy nem tagadom meg a múltamat, de minden erőmmel az angyalföldi sikerekért dolgozom. Aki ismer, tudja, hogy ez nem is lehet kérdés” - szögezte le Gera.

Eredményes, de döcögős bemutatkozás

Felvetettük az egykori kiváló játékosnak, hogy igencsak hálátlan szerepbe kényszerül, hiszen a feljutásért küzdő, de nem feljutást érő helyen álló csapat irányítását vette át, ráadásul egy olyan meccsen mutatkozott be, ami az edzők rémálma, egy mezőörsi kupameccsen, egy megyei osztályú csapat ellen kicsit lehet nyerni, de nagyon nagyot lehet veszíteni. Gera nem ért egyet.

“Nincs olyan, hogy hálátlan feladat! Csak megoldandó feladat van. Egy klubedzőnek mindig nyomás alatt kell teljesítenie, és aki elvállal egy ilyen feladatot, az tisztában van ezzel, mert ha nincs nyomás, akkor nem is érdekes maga a feladat. A futball erről szól: kihívás kihívás után, és mindegyiknek meg kell felelni!”

A mezőörsi mérkőzés meglehetősen izgalmasan alakult, a megyei osztályú rivális (amely korábban már két magasabb osztályban játszó ellenfelet is kiejtett a MOL Magyar Kupából) méltó ellenfele volt a másodosztály élmezőnyében álló Vasasnak, és végül nemcsak hosszabbításig, de egyenesen büntetőpárbajig tartott a párharc. Végül Gera továbbjutással mutatkozhatott be a Vasas kispadján.

Tartja a szavát Abaházi Csaba: a rádiós legenda megígérte, hogy ott lesz Mezőörsön a MOL Magyar Kupa ötödik fordulójában, és el is utazott megnézni a Mezőörs KSE - Vasas FC nyolcaddöntőt. Az Út a Puskásba aktuális része Csabi élménybeszámolója köré épül, de elmondja a véleményét a kiscsapat óriási meneteléséről Lotfi Begi és Curtis is, sőt szóba került a Gera Zolira váró kemény feladat is. #magyarkupa #molkupa #magyarfoci #útapuskásba #mezőörs #vasas

Posted by MOL Magyar Kupa on Saturday, March 16, 2024

“A kupa sajátossága, hogy más osztályban játszó csapatok is találkoznak, és ilyenkor természetesen az egyik csapaton mindig kisebb a nyomás, a másiknak viszont sokkal több veszítenivalója van. Izgalmas meccset játszottunk Mezőörsön, nem igazán találtuk a ritmust támadásban, és hiába kerültünk előnybe, nem tudtuk lezárni a mérkőzést. Őszintének kell lennünk magunkkal: tudunk ennél jobban játszani.”

“A büntetők előtt azt mondtam a játékosoknak, nem szabad a csalódottsággal foglalkozni, mert az hibákhoz vezet. Magabiztosan kell odaállni a tizenegyesekhez, és végül így is lett, hiszen minden büntetőt gólra váltottunk, Uram Jani pedig megfogott egyet és ez már elég volt a továbbjutásunkhoz.”

A büntetőkre készülnek a Vasas játékosai Mezőörsön 

Kredit: Vasas FC/Facebook

“Meg kell dicsérnem a Mezőörsöt, és nem csak a csapatot, amely igen nehézzé tette számunkra a párharcot, hanem a klubot is, hiszen jó hangulat, remek körítés fogadott minket. Igazi kupameccset játszottunk!”

Kezd összeállni a Gera-csapat

A 97-szeres magyar válogatott nemcsak a kupasorozatban mutatkozott be sikerrel, az azóta lejátszott három bajnokin is veretlen maradt, kétszer idegenben tudott győzni és pontszámában befogta a - feljutást érő - második helyen álló ETO FC-t.

“Nem titok, hogy a feljutás a legfontosabb célunk, ezért is örülök annak, hogy nemcsak NB I-es ellenfelünk lesz a következő kupafordulóban, de egy kiváló formában lévő, jól felkészített csapattal találkozunk. Bognár György nagyszerű munkát végez, nem véletlen, hogy a Fradival a bajnoki címért harcol a Paks, úgyhogy nekünk kiváló teszt lesz, hogy egy ilyen erős csapattal találkozunk a kupasorozatban” - dicsérte a Ferencváros mögött a második helyen álló paksiakat Gera.

A cél egyértelmű: a feljutás mellett minél tovább jutni a MOL Magyar Kupában 

Kredit: Vasas FC/Facebook

"Annyit ígérhetek, hogy nem fogunk tartalékolni a kupameccsen, a lehető legerősebb csapatot fogom a pályára küldeni, mert szeretnénk legyőzni a Paksot. Ezúttal minket fog segíteni az a mentális előny, ami a Mezőörsnek is megvolt az előző fordulóban, hiszen nem mi leszünk a favoritok, de én azt szeretném látni, hogy a saját játékunkat játsszuk egy olyan erős csapattal szemben is, mint a Paks.”

Hogy mit jelent a saját játék, arról Gera szerint inkább címszavakban érdemes beszéni, hiszen a haditerv, a harcmodor, sőt még a formáció is változhat meccsről meccsre. Van viszont néhány dolog, amihez az egykori kiváló játékos szerint minden körülmények között ragaszkodni kell.

“Domináns játékot szeretnék látni a csapatomtól, azt akarom, hogy nálunk legyen a labda, sok helyzetet alakítsunk ki, sokat lőjünk kapura. Egyelőre még csak egy-egy félidőben mutattuk meg magunkat igazán, az lenne a cél, hogy azt a játékot, amit például a gyirmóti első félidőben mutattunk, az egész meccsre kiterjesszük.”

Gera elmondta, kreatív játékot vár a csapatától, de még ennél is fontosabb, hogy minden meccsen nyerni akar, és azt várja a játékosaitól is, hogy ebben a szellemben lépjenek pályára. Ez meglehetősen bátor filozófia egy olyan edzőtől, aki első vezetőedzői megbízását teljesíti, de Gera magabiztos.

“Úgy érzem, készen állok a feladatra. Feldob a lehetőség, hogy egy ilyen csapatnál dolgozhatok, és mindent meg fogok tenni, hogy teljesüljenek az idei szezon céljai. Hogy mit választanék a feljutás és a kupagyőzelem közül? Nem választanék, mindkettőt akarnám!” - szögezte le a Vasas vezetőedzője. 

Hirdetés