Csak a duplázás számít sikernek a Fradinál

2024. május 10.

A kupasorozaton igencsak nehéz úton végigmenetelő Ferencváros egyik hőse a csapat második számú kapusa, Varga Ádám volt, aki hosszabbításokban és büntetőpárbajban is megmutatta, lehet rá számítani. Nem tudhatjuk, a kupadöntőt is megkapja-e Sztankovics mestertől, de van egy olyan érzésünk, hogy így lesz.  

Hirdetés

Gyakran előfordul egy futballcsapatnál, hogy a kupasorozatot a második számú kapus védi végig, ám amikor eljön a döntő, az edzők biztosra mennek, és a kezdőkapusuknak szavaznak bizalmat. Nem látunk Dejan Sztankovics fejébe, nem tudhatjuk, hogy dönt a mester, az mindenesetre kívülállóként is leszögezhető, hogy bár Dibusz Dénes kiváló kapus, a szerb szakembernek a világon semmi oka nincs variálni, hiszen Varga Ádám egészen parádés teljesítményt nyújtott a egész kupaszezonban.

Kiválasztott cikk: Elfogadtuk, hogy padlóig kell nyomni a gázt

“Nagyon nagy dolog lehet ez számomra, ha a mester úgy dönt, újra én kezdhetek” - mondta a molkupa.hu-nak boldogan a Ferencváros kapusa. “Boldog vagyok, hogy idáig eljutottunk, amiatt még inkább, hogy sikerült jó teljesítménnyel hozzájárulnom a csapat sikeréhez. Minden kisgyerek ilyen helyzetekről álmodozik, és nekem most talán megadatik, hogy egy kupadöntőben védjem a Ferencváros kapuját.”

Csak a duplázás siker

A MOL Kupa Tv egyik szakértője, az Út a Puskásba magazin állandó vendége, Lotfi Begi mondta azt az egyik adásban, hogy a Ferencváros számára csak akkor tekinthető sikernek egy szezon, ha minden magyar sorozatot megnyer. Ezzel abszolút egyetért Varga is.

“Egyetértek, nem hiszem, hogy igazán boldogan tudnánk ünnepelni a szezon végén, ha a MOL Magyar Kupa nem lenne a miénk” - szögezte le a Paks ellen esedékes fináléval kapcsolatban a kapus.

“Az egész szezon alapján kijelenthető, hogy a két legerősebb magyar csapat jutott be a MOL Magyar Kupa döntőjébe. Bár az sem lehet vitás, hogy rajtunk lesz a nagyobb nyomás a fináléban, hiszen velünk szemben elvárás a kupagyőzelem.”

A Loki elleni büntetőpárbaj hőse volt Varga Ádám 

Kredit: Fradi.hu

“De azt sem hiszem, hogy a paksiak nyomás nélkül játszhatnának, mert aki egy döntőig eljut, az meg akarja nyerni. Mi vagyunk az esélyesek, ezt kár lenne tagadni, de hozzá is vagyunk szokva ehhez az érzéshez, hiszen mi minden meccsen úgy lépünk pályára, hogy ha nem nyerünk, az csalódás. Pont ezért minden meccsre ugyanúgy készülünk, egységesek vagyunk és csak a feladatra koncentrálunk, legyen az egy sima bajnoki, vagy akár egy kupadöntő” - magyarázta Varga.

Volt egy kis zavar az erőben

A tavasszal óriási formába lendülő Ferencváros (amely a hazai sorozatokban még veretlen 2024-ben) kis híján bajba került a MOL Magyar Kupa elődöntőjében. A rendkívül bátran játszó Nyíregyháza Spartacus alaposan meglepte a Fradit és egészen a hajráig úgy tűnt, sikerül a hihetetlen bravúr a másodosztályú csapatnak, ám az utolsó percekben a Fradi fordítani tudott.

Kiválasztott cikk: A hajrában fordítva kupadöntős a Fradi

“Nem mondanám, hogy meglepett minket a Szpari, hiszen tudtuk, hogy egy nagyon erős csapat lesz az ellenfelünk. Azóta már bizonyossággá vált, hogy igazából egy NB I-es csapatról beszélünk, de mi maximális tisztelettel közelítettünk a meccs felé már előtte is. Tipikus kupameccs volt a balmazi, és ez alatt csupa pozitív dolgot értek: sok néző, óriási hangulat, feszültség, dráma és minden, ami hozzá tartozik. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy az alacsonyabb osztályú csapat mindent belead, élete meccsét játssza, ezért ha nem koncentrálsz megfelelően, könnyen bajba kerülhetsz.”

Mindig készen áll, hogy ha kell, segíteni tudjon a csapatának 

Kredit: molkupa.hu 

“Azt hiszem, nevezhetjük nagycsapatos erénynek, hogy végül sikerült kiharcolnunk a továbbjutást. Higgadtak maradtunk hátrányban is, tudtuk, hogy meglesz az esélyünk, mert a hajrában már egyértelműen mi irányítottuk a meccset. Csak az volt a kérdés, megtaláljuk-e az utat a kapuhoz, és ez, ha nem is könnyen, de sikerült. A lényeg, hogy vert helyzetben sem adtuk fel, nem pánikoltunk és mivel a csapatban megvan a minőség az ilyen szituációk kezeléséhez, ez már önmagában sikert ígért.”

Kétfrontos Fradi-Paks versenyfutás

Ahogy a kapus is mondta, talán a két legjobb magyar csapat találkozik a kupadöntőben, a bajnokság állása alapján legalábbis feltétlenül, hiszen a már bajnok Fradi találkozik a jelenleg második helyen álló, de már biztosan dobogós Pakssal. A két csapat bajnoki versenyfutása sokáig kiegyenlített volt, például a paksiak fordultak az első helyen, de tavaszra a favorit sebességet váltott és állva hagyta a vetélytársat.

“Stabil teljesítményt nyújtott idén a Paks, jó játékkal, sok helyzettel és rúgott góllal meneteltek, és bár a hajrára tekintélyesre hízott az előnyünk, egy kupadöntő egészen más, mint egy bajnoki szezon. Egy meccsen dől el minden és ez a helyzet esélyt kínál az alacsonyabban jegyzett csapatnak is, mert egy futballmeccs nagyon képlékeny dolog, tényleg bármi megtörténhet.”

“Gondoljunk csak bele, hogy tavaly Zalaegerszeg-Budafok döntőt rendeztek a kupasorozatban. Erre aztán tényleg senki nem számított a szezon elején, sőt közben sem, hiszen egyik csapat sem szerepelt jól a bajnokságában, a kupasorozatban ugyanakkor remekeltek. Nem lehet azt mondani, hogy érdemtelenül jutottak be a döntőbe, mert amikor kellett, mindig tudtak hozni egy extrát. Ez a kupasorozat lényege, számunkra pedig figyelmeztetés.”

Sztankovics is tudja, mindig számíthat Varga Ádámra 

Kredit: Fradi.hu

Néha előfordul, hogy a bajnoki címét korán bebiztosító csapat egy kicsit hátradől, megnyugszik, és visszaesik a koncentrációja. Ez reális veszély a Ferencvárosra nézve, hiszen a csapat már bajnok, sőt a tavasz nagy részében már nem volt kérdés az első helye. Varga egyáltalán nem tart tőle, hogy ez gondot okoz.

“Nem érzem sem az edzéseken, sem az öltözőben, hogy elkényelmesedtek volna a játékosok. Mindenki tudja, mi forog kockán és a kellő koncentrációval készül a kupadöntőre. Ez így lenne akkor is, ha egy alacsonyabb osztályú csapattal játszanánk, hát még hogy a mögöttünk második helyen végző, nagyon összeszokott és jól összerakott Paks lesz az ellenfél. Fel akarjuk tenni az I-re a pontot” - mondta elszántan a kapus. 

Hirdetés