Az MK törpéi az Amatőr Kupáért hajtanak

2021. április 27.

Az egykor Szabad Föld kupának nevezett mérkőzés hagyományosan a Magyar Kupa döntő előtt, felvezető mérkőzésként kapott helyet. Idén is megrendezik a két legmesszebb jutó amatőrcsapat meccsét, de a Tarpa és a Dunavarsány mérkőzése ezúttal nem a MOL Magyar Kupa döntőjének felvezetője lesz, hanem a női Magyar Kupáé a Hungária körúton. 

Hirdetés

Az Amatőr Kupa-döntőt hagyományosan a Magyar Kupában legtovább jutó amatőrcsapatok, vagyis manapság a megye I-es vagy annál alacsonyabb szinten szereplő együttesek vívják - olvasható az MLSZ honlapján. A mostani idényben a 8. fordulóig jutó Tarpa SC és a Fémalk-Dunavarsányi TE csap össze az egykor Szabadföld Kupának nevezett mérkőzésen.

A Tarpa és a Dunavarsány mérkőzését május 5-én, 12h kezdettel rendezik a Hidegkuti stadionban. 

A Tarpa a főtáblán büntetőkkel győzte le a Komáromot, majd 4–1-re verte a Felsőzsolcát, végül a DVTK állította meg (3–0). A tarpaiakkal készült beszélgetésünk itt található:

Kiválasztott cikk: Az utánpótlásban hisz a MOL Magyar Kupa legnagyobb törpéje

A Dunavarsány útja a Körösladányon (2–1) és a Kabai Meteorit SE-n (2–0) keresztül vezetett az amatőrök döntőjébe, végül a Budafok ejtette ki egy kiütéses, 11–0-s győzelemmel. Ez egyébként rekordbeállítás, ennél nagyobb különbség nem alakult ki a MOL Magyar Kupa idei kiírásában egyetlen másik párharcban sem. 

A legutóbbi kiírást a Lipót nyerte, amely többek között a Kecskemét kiejtésével jutott el a 7. fordulóig. Ellenfele a döntőben a szintén megyei osztályú Szarvas volt, amelyet 2-0-ra győzött le.

Az Amatőr Kupa 1964-ben Szabad Föld Kupa néven indult útjára, hogy az M(N)K-ban való minél jobb szereplésre biztassák a kiscsapatokat. A mérkőzést ugyanis hagyományosan az országos kupasorozatban a legtovább jutó két amatőr csapat játszhatja, általában a kupadöntő előmeccseként. A magyar kezdeményezés nyomán Csehszlovákiában, az NDK-ban és Lengyelországban, majd Romániában, Hollandiában és Dániában is elkezdtek rendezni ilyen mérkőzéseket.

Hirdetés