2022 legjobb kupasztorijai, 3. rész

2022. december 20.

Az év vége remek alkalmat kínál arra, hogy felidézzük a 2022-es naptári év legnagyobb sztorijait a MOL Magyar Kupában. Sorozatunk harmadik részében a 2022-es Magyar Kupa-döntővel foglalkozunk, ami nem azért volt különleges, mert maga a finálé olyan nagyon szoros meccset hozott volna. 

Hirdetés

A 2022-es kupadöntőt a Ferencváros nyerte meg, és sem ebben, sem abban nem volt semmi meglepő, hogy a Paks igazán megnezehíteni sem tudta a budapesti zöld-fehérek dolgát. Utóbbi megállapítás annyiból pontosításra szorul, hogy a paksiak távolról sem voltak esélytelenek a fináléban, hiszen a bajnokságban az Üllői úton is le tudták győzni a riválist, ám a téli mérkőzéshez képest sok minden történt a tavaszi kupadöntőig. 

Bajnok és kupagyőztes a Ferencváros 

Kredit: MTI 

Sztanyiszlav Csercseszov csapatának győzelme papírforma volt. A Fradi zsinórban negyedszer lett bajnok, sőt a nemzetközi porondon is komoly sikereket ért el azóta (és a java még hátravan!), és bár Magyar Kupát hat sikertelen év után tudott csak nyerni, a 2022-es szezonban egyértelmű volt, hogy senki nem foghatja meg őket egyik sorozatban sem. Ilyenformán szót sem érdemelne a sima, 3-0-s végeredménnyel zárult döntő. 

Nézőcsúcs, gólkirály és duplázás 

A Ferencváros a Magyar Kupa történetének legeredményesebb csapata, huszonnégy trófeájával uralja a kupagyőztesek mezőnyét - a legközelebb hozzá a tizenkettőnél járó MTK van -, de a 2022-es év azért is volt különleges, mert a duplázás még egy olyan gazdag történelmű klub esetében is nagy dolog, mint a Ferencváros. A magyar futball történetében összesen húszszor fordult elő, hogy a bajnok a kupát is megnyerte, a Fradinak ez nyolcadszor sikerült - természetesen ezzel is vezeti a magyar mezőnyt. 

Kiválasztott cikk: Meghoztuk a kupadöntő legjobb képeit

A Ferencváros minden szinten durván leuralta a kupaszezont, az elődöntőben bekapott gól volt az egyetlen, amit az egész sorozatban kapott (Győrben Bacsa Patrik góljának pillanatában már régen eldőlt a meccs), rúgott cserébe huszonhatot, ami elég markáns teljesítmény. Nem véletlen az sem, hogy a Fradi adta a MOL Magyar Kupa gólkirályát is. Myrto Uzuni címe azért is mulatságos, mert mind a nyolc gólját az első két fordulóban, két megyei csapat ellen szerezte, télen el is igazolt a Ferencvárostól. A Hatvannak lőtt hat gólja bevonult a IX. kerületi aranykönyvbe is, hiszen idősb. Albert Flórián óta nem akadt ilyen teljesítmény a csapatban. 

Tömött lelátók előtt

Kredit: molkupa.hu

De a legfontosabb, ami miatt az év egyik nagy sztorija volt a 2022-es kupadöntő, az a nézőszám. A FTC-Paks finálét 38 979 néző tekintette meg a Puskás Arénában, és ennél többen (?) csak egyetlen alkalommal voltak egy kupadöntőn: a mostani nemzeti stadion névadója, Puskás Ferenc Honvédja találkozott a Vasassal 1955-ben, a korabeli híradások szerint 40,000 szurkoló előtt. Akkor még nem biztos, hogy úgy számolták a nézőket, ahogy ma, talán csak valaki megsaccolta, mennyien lehetnek, így az is előfordulhat, hogy a 2022-es finálé volt minden idők legtöbb néző előtt játszott kupadöntője. 

Hirdetés