Felépült a ház, aminek Sallói rakta le az alapjait

2023. június 02.

Sallói Isvánnak kulcsszerepe volt annak a csapatnak a kialakításában, amely 2023-ban megnyerte a MOL Magyar Kupát, hiszen a ZTE gerincét 2018 és 21 között ő építette fel. Idén azzal a Boér Gáborral együtt tért vissza az egerszegiekhez, akivel egy komoly adósságot is sikerült törleszteniük a kupasorozatban. A sportigazgatóval beszélgettünk. 

Hirdetés

Sallói István és Boér Gábor az idei kupaszezon sok rendkívüli sztorija közül az egyik legérdekesebbet szállították Zalaegerszegen. A sportigazgató és az edző korábban már dolgoztak együtt a klubnál, és idén egy igencsak meleg pillanatban tértek vissza mindketten: a kiesés ellen küzdő, ám közben a kupadöntőre készülő csapatot kellett átsegíteniük a célvonalon - lehetőleg mindkettőn. Többek között erről is beszélgettünk Sallóival még a döntő a MOL Kupa Tv stúdiójában: 

Kiválasztott cikk: Rúgjon a Beke kettőt, mi meg négyet

 A páros végül sikerrel járt, a ZTE megnyerte a kupadöntőt és lendületből kiharcolta a bennmaradást is, ami bizonyos szempontból mindkét szakembernek elhozta a megváltást is.

“Amikor 2018-ban elkezdtünk együtt dolgozni Végh Gábor tulajdonossal, a csapat még az NBII-ben volt, de a tulajdonos már akkor is nagy célokat vizionált. NBI, telt házas meccsek és nemzetközi porond. Feljutás után arról beszélgettünk, hogy bár egy bajnoki reményekkel fellépő csapatot a hatalmas költségvetési különbség miatt, nem tudunk összeállítani, a MOL Magyar Kupa megnyerése a kezdetektől fogva az álmunk volt. Nemcsak azért, mert a kupából a legkönnyebb kijutni Európába, hanem azért is, mert bajnok már volt a Zete, a kupagyőzelem azonban még hiányzott a dicsőséglistáról” - mondta a molkupa.hu-nak Sallói.

“A 2020/21-es kupaszezonban aztán Boér Gabi vezetésével bejutottunk a legjobb nyolc közé, de közben a bajnokságban nagyon rosszul alakultak a dolgok, fenyegetett a kiesés réme. Úgy ítéltük meg, az MTK elleni bajnoki fontosabb, mint a Kisvárda elleni MOL Magyar Kupa-negyeddöntő, ezért az ificsapatunkkal utaztunk el Kisvárdára. Az egészben az volt a legrosszabb, hogy a kupakiesés után végül kikaptunk az MTK-tól, és el kellett küldenünk Boér Gabit” - sóhajtott nagyot a sportvezető.

Visszatért a Boér-Sallói páros 

Kredit: ztefc.hu 

“Most újra itt vagyunk mindketten, és mivel a keret jó néhány tagja átélte velünk a 2021 tavaszi kvázi visszalépést a kupából, elmondtam a játékosoknak és a stábnak, mennyire sajnálom, hogy akkor kénytelenek voltunk így dönteni. Szerencsére a játékosoknak, Gabinak és a klubnak is eljött a megváltás ideje az idei kupadöntőben” - tette hozzá széles mosollyal.

Az építésznek tetszik a ház

Sallói 2021-ig volt a ZTE sportigazgatója, akkor a MOL Fehérvár hívására mondott igent, és a tulajdonos elfogadta, hogy a sportvezetőnek érzelmi kérdés nevelőklubjánál dolgozni. A meglehetősen örömtelen fehérvári kaland után Sallói Boérral együtt tért vissza 2023 tavaszán, de távolról sem idegenek közé érkezett meg Zalaegerszegre.

“Amikor Végh Gáborral először leültünk átbeszélni az éppen másodosztályú Zete előtti utat, Ő mindig is egy „fiatal, rakkolós” csapatot szeretett volna. A feljutáshoz és az első NBI-es évhez én még inkább a rutinosabb játékosokban bíztam, sőt próbáltunk a mi szintünkön sztár játékosokat is igazolni, de aztán módosítottuk a klub filozófiáját és végül úgy döntöttünk, bízunk a szemünkben, és megpróbálunk ígéretes fiatalokból csapatot építeni.

"Nekem, bár Boér Gabihoz hasonlóan csak a döntőben vettünk részt az idei kupasorozatban, azért jelent mégis sokat ez a kupagyőzelem, mert a csapat gerincét azok a fiatalok alkották, akiket még akkor hoztunk, amikor először a klubnál dolgoztam. Demjén, Gergényi, Huszti, majd Szalay, Németh, Kovács Barna no meg a két légiós, Meshack és Ikoba is úgy érkezett a Zetéhez, hogy már nemcsak jelszó, hanem a hitvallásunk is volt a “Jövő klubja”.

Sallói érthetően büszke volt a 2021-ig Egerszegen végzett munkájára, és nevetve idézte fel, hogy fél Európát körbeszaladgálta, mire 50-es méretű éles stopliscipőt talált a csapat amerikai légiósának, aki úgy került a csapathoz, hogy a barátnője Magyarországon kosárlabdázott, és bejelentkezett a Zetéhez egy próbajátékra.

Kiválasztott cikk: A ZTE ifjú gólvágói szerint nem a kor számít

“Azzal az ígérettel csábítottuk Zalaegerszegre a fiatalokat, hogy felépítjük őket, és ha türelmesen dolgoznak, meg fogják kapni a lehetőséget. Szerencsére hittek nekünk, türelmesek voltak és most egy olyan Zete nyert Magyar Kupát, amely tele van 20-24 éves magyar fiatalokkal és a keretből 14-en nálunk mutatkoztak be az élvonalban. Nem tagadom, ha a döntőig vezető úton nem is voltunk a csapat mellett, büszkeséget érzek, amikor végignézek a csapaton.”

Irány Európa

A játékosok már megérdemelt szabadságukat töltik, de a sportigazgató számára most jött el a munka sűrűje: a Zalaegerszegnek nemcsak a következő NBI-es és kupaszezonra kell felkészülnie, de a nemzetközi porondra is kilép a csapat a MOL Magyar Kupában aratott győzelmének köszönhetően. Sallói elmondta, gőzerővel zajlik a csapat megerősítése.

Egy sportigazgatónak ez a főszezon 

Kredit: ztefc.hu 

“Vékony mezsgyén járunk, hiszen egyértelmű, hogy bizonyos posztokon meg kell erősíteni a csapatot, közben nem szabad kockára tenni az összeszokottságot és az öltöző egységét, mert ezek fontos szerepet játszottak a sikerekben. Még mindig nagyon fiatal a csapatunk, ha együtt marad, magától is fejlődni fog és jobb lesz, de néhány poszton tervezünk erősítést, és lesznek távozók is” - jelentette ki Sallói, aki nem akart neveket mondani, de szerinte a szurkolók is látják, hol kell hozzányúlni a kerethez, hogy készen álljon a csapat a Konferencia Ligára.

“Az UEFA-együtthatónk és a kiemelések miatt szinte biztos, hogy már a második körben rendkívül nehéz ellenféllel kell meccselnünk, és nem is nézünk egyelőre túl messzire. Az a célunk, hogy legalább egy kört megtegyünk a selejtezőben, és esetleg Egerszegre hozzunk egy neves csapatot. 

"De Európa csak az egyik célunk, a másik, hogy a bajnokságban is a tabella első felében végezzünk, és természetesen címvédőként a kupában is szeretnénk minél messzebbre jutni. Jó érzéseim vannak, nagyon pozitív projekt zajlik Zalagerszegen” - zárta a gondolatait Sallói. 

Hirdetés