Út a Puskás Arénáig

A 2010-es évek eleje a Debrecen uralma alatt telt: a Magyar Kupa és a bajnokság mellett a szuperkupát és a Ligakupát is a debreceniek nyerték.
Hirdetés

A 2010-es évek eleje a Debrecen uralma alatt telt, és az évtized első szezonjában mindent vitt a Loki: a Magyar Kupa és a bajnokság mellett a szuperkupát és a Ligakupát is a debreceniek nyerték. 2011-ben felcsillant egy újabb tarolás lehetősége, ám a bajnoki címet szerző Videoton a kupadöntőben nem tudta bebiztosítani a duplázást, helyettük a története első fináléjában szereplő Kecskemét szerezte meg első Magyar Kupa-trófeáját. 

2012-ben a kupa történetében kilencedszer jött létre olyan párosítás a döntőben, amelynek az egyik tagja aktuálisan nem a legmagasabb oszályban szerepelt. A Loki a meglepően jól játszó MTK-t végül csak büntetőpárbajban tudta legyőzni úgy, hogy Szakály Péter 90. percben esett gólja kellett ahhoz, hogy egyáltalán a hosszabbításig eljussanak a debreceniek. 

Kupagyőztes a Loki!

Fotó: MTI 

Egy évvel később a Loki megvédte címét, 2013-ban a Győrt győzte le a Bozsik stadionban 2-1-re, míg a következő szezonban újra büntetők döntöttek, az Újpest és a Diósgyőr meccsét az 1-1-re végződő rendes játékidő után a lilák nyerték meg 11-esekkel. Ez a finálét még a lebontás előtt álló Puskás Ferenc stadionban rendezték, a következő szezontól a döntők átköltöztek a Ferencváros frissen átadott stadionjába, a Groupama Arénába. 

A hazai pálya előnye

A Fradi élt is a hazai pálya előnyével, hiszen 2015-től kezdve zsinórban háromszor hódította el a Magyar Kupát. A Videotont 4-0-ra, az Újpestet 1-0-ra, a Vasast pedig büntetőkkel győzte le a döntőben, 2018-ban azonban a lehető legfájdalmasabb módon ért véget a zöld-fehérek nagy sorozata: ekkor nemcsak döntőt játszott a szentélyükben az ősellenség Újpest, de büntetőkkel le is győzte a története első fináléját játszó Puskás Akadémiát. A győztesek sorában a Videoton következett, amely MOL Vidi néven verte meg a Honvédot 2019-ben. 

A MOL Vidi 2019-es Magyar Kupa-győztes csapata 

Fotó: MTI 

A 2020-as finálé volt az első, amelyet a megújult Puskás Arénában rendeztek. Az első itteni döntőben az egy évvel korábban még csak ezüstéremig jutó Honvéd nyerte meg, amely az elsőbálozó Mezőkövesdet győzte le kimondottan jó meccsen.

(Fejléckép: MTI Archív)