Ha 8-10 ezer szurkoló egyszerre megdörren, azt adja a Puskás

2020. december 09.

Gazsó István nem fotelszurkoló, a legegzotikusabb országokba is elkíséri a Honvédot, emellett a legelismertebb honvédos blogot is ő alapította. A törzsszurkolóval beszélgettünk a Puskás Aréna első kupadöntőjéről, amit stílszerűen a névadó utódai, a kispestiek nyertek. 

Hirdetés

“Mi voltunk az első magyar csapat, amelyik nyerni tudott a Puskásban” - mondta oldalunknak vidáman Gazsó István, a legnagyobb honvédos blog, a Csakblog alapítója, elkötelezett Kispest-szurkoló.  “Mármint nem csak Magyar Kupát, hanem bármilyen meccset. Itt játszottuk az elődöntőt, az döntetlen lett, és ott volt az Uruguay elleni válogatott vereség, valamint az U21-es válogatott veresége Ausztriától, így az első magyar sikert mi arattuk a döntőben.” 

A csapat és a tábor együtt ünnepel 

Fotó: MTI 

“Mondhatjuk, hogy ez így is van rendjén: a Puskás Aréna első győzelmét, és vele az első komoly itteni trófeát nem is nyerheti más, mint Öcsi bácsi egykori csapata, a Honvéd” - tette hozzá nevetve Gazsó. 

Már az is szokatlan volt, hogy meccsre mehetünk 

Természetesen nemcsak a Honvéd-tábor várta nagyon, hogy birtokba vegye a nem sokkal a MOL Magyar Kupa-döntő előtt átadott Puskás Arénát, hanem minden szurkoló. Annál is inkább, mert a karanténból éledező futballközegnek úgy kellett már egy hangulatos focimeccs, mint egy falat kenyér. 

“Az elődöntő még zárt kapus volt, így március közepe után először mehettünk meccsre június 3-án. Ha jól emlékszem, a 15 ezer kiadott jegy mindegyike gazdára talált, ami nem is csoda: az embereknek borzasztó nagy szükségük volt már egy igazi közösségi élményre a hosszú bezártság után.” 

A mecccshangulat nem is maradt el, a Honvéd és a Mezőkövesd tábora is felvonult, és valóban érezni lehetett, hogy az emberek épphogy kiszabadultak a karanténból. Az izgalmas, fordulatos meccset végül a Honvéd nyerte 2-1-re, ezzel a nyolcadik kupagyőzelmét szerezte a MOL Magyar Kupa nyolcvanadik kiírásában. 

A Honvéd-tábor zsinórban a második kupadöntőben mutathatta meg magát

Fotó: 1909foto.hu 

“Nem nagyon lehetett megtippelni, mi lesz a meccsen. A Mezőkövesd a karanténig rendkívül jól ment, a dobogón álltak, és Kuttor Attilával nagyon jó focit játszottak, miközben a sűrű mezőny miatt a Honvéd ingadozott a kiesés és negyedik-ötödik hely között. Szóval nem mondanám, hogy egyértelműen mi voltunk az esélyesek, bár az is tény, hogy míg a kövesdiek az első döntőjükre készültek, addig mi egy évvel korábban is ott voltunk a fináléban, és összesen már csaknem húsz döntőt játszottunk a klub története során. Vagyis a rutin nálunk volt.” 

“Az mindenesetre mellettünk szólt, hogy a kupadöntő előtt nagyon fontos meccset nyertünk meg a Debrecen ellen, amivel gyakorlatilag eldöntöttük a bennmaradás kérdését, így a srácok egy terhertől megszabadulhattak, talán emiatt is volt meg a kellő lendület. A Mezőkövesd viszont erősen visszaesett a karantén után, így jobban belegondolva, azt hiszem, mi voltunk az esélyesek. És hát nyertünk is.”

Milyen helyszín a Puskás Aréna? 

“Hogy milyen? Hát, szinte tökéletes!” - szögezte le Gazsó a bő hatvanezres Puskás Arénával kapcsolatban. “Abból a szempontból is igazi, modern futballszentély, hogy mindenhonnan jól rá lehet látni a pályára, de ami szurkolói szempontból még ennél is fontosabb, hogy nem is kell telt ház a jó hangulathoz. Ha nem több, mint 8-10 ezer szervezett szurkoló egyszerre megdörren, annak elképesztő hangja van a Puskásban.”

“Sokan a táborunkból a kupadöntőn jártak először a stadionban, és ahogy láttam, mindenkinek csak pozitív tapasztalati voltak a létesítményt illetően. Nagyok a terek, jól eloszlik a tömeg a stadion környékén, és mivel rengeteg büfé van, a sörért sem kellett pár percnél többet sorba állni. Ehhez kapcsolódóan az is fontos, hogy a mosdók is tágasak, így ott sem kellett várakozni.” 

“Tetszik, hogy szélesek a lépcsők, könnyen meg lehet találni mindent, és ha az ember az első és második lelátószint között nem kezd el ugrálni, akkor biztonságos is az egész létesítmény” - tette hozzá nevetve Gazsó arra utalva, hogy a két szint között egy részen kimondottan alacsony a plafon. 

Fradi idegenben! Imádom! 

Fotó: Gazsó István/Facebook

“Egy szóval: szurkolói szempontból abszolút élhető a stadion. Csak egy baj van, de ezt inkább megörökölte a létesítmény a Népstadiontól: nincs a közelben olyan komoly befogadó képességű kocsma, ahol a szurkolók melegíthetnek a meccsek előtt, valamint, hogy a stadion körüli parkosabb részt egy külső kerítéssel kihasították a városból, így a stadion környékén tényleg nem maradt valódi gyülekezőhely.”

Gazsó hozzátette, mivel ő kint volt az Uruguay elleni meccsen is, ahol telt ház volt a Puskás Arénában, nem lepte meg, hogy a MOL Magyar Kupa-döntő után milyen gyorsan és biztonságosan tűnt el a tömeg a stadion környékéről. 

“Honvéd-szurkolóként nekünk nyilván nagyon kellemes emlék az első döntő a Puskásban. Annál is inkább, mert sokan éreztük úgy, egy évvel korábban elvettek tőlünk egy trófeát, mert a 2019-es, Vidi elleni döntőben a játékvezető finoman szólva sem minket támogatott. Mondjuk úgy, a sors igazságtalansága lett volna, ha nem mi nyerünk 2020-ban.”

Hirdetés