Maradt a Fradi, jött a Szolnok - no meg a háború

Az 1940-es években nem sok kupasorozatot tudtak rendezni, de azért akadt fontos esemény.
Hirdetés

Az 1940-es években nem a futball volt a legfontosabb dolog Európában, de érdekes módon a bajnokság a II. világháború alatt végig folyt, és a Magyar Kupában is lejátszottak négy teljes kiírást. Igaz, a mezőny nem volt a legerősebbnek mondható a 40-es évek első fináléjában, mert a Ferencváros és az Újpest nem állt rajthoz, az MTK pedig a zsidótörvények miatt elveszítette vezetőit (Brüll Alfrédék nem vállalhattak vezetői pozíciót semmilyen szervezetben), és végül a klub tagjai úgy döntöttek, feloszlatják a Hungária FC-t. 

A háború alatt rendezett Magyar Kupa-döntők közül ki kell emelnünk az ekkor a bajnokságban is egyre markánsabb teljesítményt nyújtó Szolnoki MÁV első győzelmét. A szolnokiak, soraikban nem kevesebb, mint öt válogatott kerettag játékossal, 3-0-ra győzték le a Salgótarján 1941-ben. 

Egy újabb nagy ferencvárosi korszak

Ebben az évben még a Ferencváros volt a magyar bajnok, ám a következő időszakban más csapatok, a Csepel és az Újpest élték nagy korszakukat, ezért inkább a Magyar Kupában kereste a sikert a csapat. A szolnokiak győzelme után már csak három kiírás fért bele a 40-es évekbe, ezek mindegyikét a Ferencváros nyerte, a döntőben sorrendben a Diósgyőrt, a Salgótarjánt és a Kolozsvári AC-t győzte le. Utóbbi jött össze a legnehezebben, hiszen az első mérkőzésen 2-2-es döntetlen született a Hungária körúton, a megismételt mérkőzést 3-1-re nyerte meg a Fradi. 

Az Üllői úti stadion a 40-es évek elején 

Fotó: Fortepan

Furcsa, hogy a Fradi a bajnokságban nem tudott sikeresebb lenni, hiszen nagyszerű csapatuk volt a zöld-fehéreknek. A Diósgyőr elleni döntőt Sárosi dr. nélkül is simán, 6-2-re nyerték meg, a Salgótarján és a Kolozsvár elleni finálékba pedig már a korábbi játékoslegenda, Schäfer Alfréd, azaz Spéci vezette be a Ferencvárost. 1944-ben aztán megtört a jég, a kupadöntő mellett a bajnoki címet is megnyerte a Fradi, ám a címvédésre már nem volt esélye, hiszen a háború utáni újjáépítés közepette csak egy futballsorozat fért bele a naptárba, ez pedig a bajnokság volt. A Magyar Kupa újabb hosszú szünetre vonult, legközelebb csak 1952-ben hirdettek győztest a sorozatban. 

(Fejléckép: fortepan.hu)