Már a rajtvonalon pulzál a 2024-es mezőny

2023. június 06.

Már csak alig néhány csapat kiléte nem ismert a MOL Magyar Kupa 2023/24-es szezonjának főtábláján, hiszen jobbára lezárultak a megyei kupasorozatok, ahol az első két forduló mezőnyének bő kétharmada sorakozott fel. A kupaszezon százhatvanhat csapattal rajtol el, tekintsük át, hogy alakul ki a mezőny a már országosnak tekinthető harmadik fordulóig.   

Hirdetés

Bár országos figyelmet általában a harmadik fordulótól - azaz az első- és másodosztályú csapatok belépésétől - követel magának a MOL Magyar Kupa, rengetegen vannak, akik a kiscsapatokért szorítanak. Akár lakhelyként, akár ismerősök miatt szurkolunk megyei-, vagy harmadosztályú csapatnak, esetleg úgy gondoljuk, a kupasorozat elsősorban róluk szól, mindenképpen érdekes, hogy alakul ki a MOL Magyar Kupa főtáblája.

Az alábbiakban végigvesszük, milyen események várnak ránk a szeptemberi - egyelőre pontos időpontunk még nincs - harmadik fordulóig, hogy alakul ki a legmagasabb osztályokban szereplők belépésével a kupasorozat végleges főtáblája, és arra is rápillantunk, hogy oszlanak meg a csapatok megyénként.

Százhatvanhat résztvevő a startvonalon

A megállapítás, miszerint összesen 166 csapat jut el a MOL Magyar Kupa főtáblájáig, tulajdonképpen igaz is, meg nem is. Azért igaz, mert valóban ennyien mondhatják el magukról, hogy a főtáblára jutottak, ám egyszerre ennyien soha nem lépnek pályára, aminek a MOL Magyar Kupa jól átgondolt lebonyolítása az oka.

A megyei osztályú csapatok adják a kupa sava-borsát

Kredit: Tállya KSE

Az első két fordulóban a harmad- és megyei osztályú csapatok aféle előselejtezőket játszanak: 68 párharcban 136 csapat találkozik az első játéknapon, értelemszerűen a másodikban a 68 továbbjutó csapat felezi meg a mezőnyt még egyszer. Maradnak tehát 34-en, hozzájuk csatlakozik a harmadik játéknapon az NBI-es és NBII-es kontingens 30 csapata, így lesznek újra 64-en. Innen pedig egyenes kieséssel mennek végig a kupasorozaton a csapatok.

Tavaly egy nagyon kicsit más volt a lebonyolítás, hiszen a következő szezontól az NBII-t nem húsz, hanem tizennyolc csapat alkotja, ezt a MOL Magyar Kupa szempontjából úgy oldotta meg az MLSZ, hogy az NBII két kiesője (a Dorog és a Békéscsaba) már az első fordulóban rajthoz állnak. Így jön ki a harminc csapat a kupa harmadik fordulójára: 12 első- és 18 másodosztályú klub áll rajthoz.

Akad még egy fontos szabály, amit meg kell említenünk: egy sportszervezet csak egy csapatot indíthat a MOL Magyar Kupában, és mivel az összesen hatvan NBIII-as klub között 19 olyan csapatot is találunk, amik egy magasabb osztályban szereplő klub fiók-, vagy második csapatai, ők nem állhatnak rajthoz. Így jön ki, hogy a harmadosztály összesen 41 csapatot delegál az első fordulóra.

Már régen megy a 2023/24-es kupaidény

Mire ezek a sorok az olvasó elé kerülnek, tulajdonképpen már összeáll a MOL Magyar Kupa főtáblájának mezőnye. A tavasz vége a megyei bajnokságokban is a finálék ideje, és a megyei bajnokcsapatok mellett fény derül a megyei kupák győzteseinek, illetve a következő kupaszezon főtáblásaink kilétére is.

A megyéből érkező klubok legboldogabbja mindig az Amatőr Kupa-győztes

Kredit: Szegedi VSE 

Az MLSZ a megyékben szereplő csapatok, illetve a megyei osztályok száma alapján allokál helyeket a főtáblán. Ahol több osztályban több csapat szerepel, ott akár hat helyet is kaphatnak a főtáblán a csapatok, míg akad olyan megye, ahonnan mindössze három csapat jut a kupasorozat országos szakaszába.

Hat csapatot ad Budapest (BLSZ), Győr-Moson-Sopron, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg
Öt csapatot ad Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Somogy, Vas, Veszprém és Zala 
Négy csapatot ad Baranya, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Komárom-Esztergom
Három csapatot ad Békés, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Tolna

A megyei kupasorozatok már javarészt lezárultak, a döntők mellett a helyosztókat is megrendezték, tehát a mezőny nagy része már ismert. A molkupa.hu oldalon - ahogy tavaly is - végigvesszük az összes megyét, és bemutatjuk a főtáblára jutott csapatokat.

Mivel a megyei osztályú csapatoknál az utazás komoly terhet jelent, az MLSZ az első két fordulóban területi alapú csoportokra osztja a csapatokat (Észak-Kelet, Észak-Nyugat, Dél-Kelet és Dél-Nyugat), és így készíti el a sorsolást. Míg az első és második fordulóban a földrajzi elhelyezkedés miatt kell irányítani a sorsolást, addig a harmadik játéknapon a kiemelés szól közbe: ekkor a frissen belépő NBI-es csapatok kiemeltek, azaz nem kaphatják egymást a sorsoláson. A negyedik fordulótól kezdve nyílt sorsolást tartanak, tehát bárki kaphat bárkit.

Hirdetés