Ha Varga Barni még paksi lenne

2024. május 13.

Bognár György vezetőedző szerint a Paksi FC csapatának alkalmazkodnia kell a Ferencvároshoz a MOL Magyar Kupa szerda esti döntőjében, de szót ejtett egykori játékosáról, illetve a semleges pálya előnyéről (?) is. Sztankovics mester a másik oldalon arra kíváncsi, milyen lesz a játékosi hozzáállása a fináléban. 

Hirdetés

"Ha egy jobb képességű ellenféllel játszol, akkor illik alkalmazkodni hozzá, és ez ésszerű is. Mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy a Ferencváros a legjobb játékerőt képviselő együttes a magyar mezőnyben. Bizonyos mértékig alkalmazkodnunk kell a Fradihoz, a kérdés az, hogy mennyit tudunk a saját játékunkból kivinni a pályára" - nyilatkozta a finálét felvezető hétfői sajtótájékoztatón Bognár György. Hozzátette, az FTC az esélyese a találkozónak, de egy meccsen sok minden megtörténhet, és két évvel ezelőttről már van tapasztalatuk, hiszen játszottak egy kupadöntőt a Ferencvárossal, ugyancsak a Puskás Arénában. A fővárosiak a 2022-es fináléban 3-0-ra győztek.

Kiválasztott cikk: Nem volt kérdés, kupagyőztes a Ferencváros

Bognár úgy fogalmazott: akkor simább volt az FTC fölénye, de úgy gondolja, idén talán szorosabbá tudják tenni a mérkőzést. "Két éve olyan hangulat vett körül minket, amihez a játékosok nem voltak hozzászokva, de most azok a tapasztalatok is a segítségünkre lehetnek" - vélekedett.

A két csapat a mostani idényben már lejátszotta mindhárom egymás elleni meccsét a bajnokságban: a címvédő Ferencváros otthon előbb 6-1-re, majd 1-0-ra győzött, Pakson viszont 3-2-re kikapott. "Jó tanulság volt az idei három mérkőzés, ezek jó alapot adnak. Ezekből azt a következtetést tudtuk levonni, hogy hazai pályán van esélyünk nyerni a Fradi ellen, idegenben sokkal kevesebb. Semleges pályán talán jobban kiegyenlítődnek az erőviszonyok" - fejtegette Bognár. Hozzátette, különösebb meglepetést nem tudnak okozni egymásnak a csapatok, ezért különösebb taktikai húzásokra senki ne számítson.

Pakson legyőzte a Fradit Bognár György csapata

Kredit: Paksi FC

Újságírói kérdésre válaszolva a szakvezető úgy fogalmazott: jelentősen megnőnének az esélyeik, ha a - tavaly az FTC-hez igazolt - Varga Barnabás ismét náluk futballozhatna, de jól ismerik a válogatott csatárt és alkalmazkodniuk kell hozzá. Az utolsó bajnoki fordulóban dől majd el, hogy a tolnaiak a tabella második vagy harmadik helyén végeznek-e. Bognár elismerte, a szezon elején ők sem számítottak ilyen jó szereplésre. Az ötödik hely környékére várták a csapatot, de amikor augusztus végén 6-1-re kikaptak az FTC otthonában, változtattak a csapatjátékon.

"Sokkal kevesebb helyzetet alakítunk ki, mint az elmúlt években, kevesebb gólt szerzünk és sokkal kevesebbet is kapunk. Masszívabb középpályás-védekezést alkalmazunk, és azt gondolom, ez hozta meg ezt a pontszámot a játék minősége, a látványosabb játék rovására" - magyarázta.

A Ferencváros vezetőedzője, Dejan Stankovic szerint komoly mérkőzésre van kilátás, amelyen a két csapat fej-fej mellett fog küzdeni a trófeáért. "Úgy gondolom, szerdán nagyon direkt futballt láthatunk majd, és nagyon sok minőség is lesz a pályán. Apró részletek, akár egy lövés, egy szöglet, vagy egy hiba dönthetnek a finálé kimeneteléről" - közölte.

Egy kis izgalom, némi tusakodás soha nem árt egy meccs hangulatának 

Kredit: Paksi FC

A szerb szakember is úgy vélekedett, hogy nem tudja meglepni egymást a két együttes. "A taktika egy része a játéknak, de számomra még ennél is sokkal fontosabb a hozzáállás. Mennyire tudunk koncentrálni az elejétől kezdve kilencven vagy akár 120 percig? Mennyire vagyunk képesek elhozni a lepattanó labdákat?" - fejtegette.

Stankovic hangsúlyozta, az ország legnagyobb stadionjában játszhatnak, akár 60 ezer ember előtt, ez nagy felelősséget ró rájuk. Felelősséggel tartoznak a saját szurkolóik felé, illetve az összes magyar ember felé, aki szereti a futballt, úgyhogy szeretnének nagyon jó teljesítményt nyújtani, és megpróbálják a legjobbat kihozni magukból. Az FTC szombat este 2-0-ra kikapott a Diósgyőr otthonában. Ennek kapcsán a vezetőedző megjegyezte: a végeredmény miatt csalódott, a játékosai hozzáállásával azonban abszolút elégedett, és fizikálisan teljes mértékig készen állnak a fináléra.

A játékosok is jó meccsre számítanak

A tolnaiak játékosa, Windecker József is megemlítette, hogy két évvel ezelőtt már szereztek tapasztalatokat a Puskás Arénában, és elárulta, akkor megfogadták, hogy hamarosan visszatérnek. "Boldogok vagyunk, és szeretnénk élvezni minden pillanatát a mérkőzésnek, de csak akkor lennék elégedett, ha hazavinnénk a kupát" - szögezte le. A középpályás megjegyezte, vegyes érzéseik voltak, amikor az elődöntőben az FTC elbúcsúztatta a másodosztályban bajnok Nyíregyházát, de ő örül a Ferencvárosnak, mert így garantált a magas nézőszám, ami nekik plusz motivációt ad, ráadásul Paksról is sokan el fognak jönni.

Kisebbségben lesznek a paksi szurkolók, ez nyugodtan kijelenthető

Kredit: Paksi FC

"A találkozó egyértelmű esélyese a Ferencváros, de egyetlen mérkőzésnek sem megyünk neki úgy, hogy nincs esélyünk. Szeretnénk megragadni az alkalmat, és nem bízzuk el magunkat, de hiszünk magunkban" - magyarázta Windecker. Mint rávilágított, a ferencvárosi játékosok hozzá vannak szokva a döntő mérkőzésekhez, és bár nekik kevesebb tapasztalatuk van, viszont nincs vesztenivalójuk. Meglátása szerint csapatuk a tudásának közel a maximumát nyújtja a mostani idényben.

Az FTC izraeli középpályása, Mohamed Abu Fani elmondta, mindenki izgatottan várja a mérkőzést, az egész csapat nagyon szeretné megnyerni a kupát. "Egy döntő mindig nagyon fontos, ilyenkor az ember nem mondja azt, hogy nem állok készen a játékra. Ilyenkor félretesz minden aggályt, akár sérülést is. Az edzésen is mindenki nagyon keményen küzd, hogy bekerüljön a szerdai kezdőcsapatba" - nyilatkozta.

Abu Fani úgy vélekedett, a Paks nagyon jó erőt képvisel a bajnokságban, nem véletlen, hogy sokáig fej-fej mellett küzdöttek a bajnoki címért. "Nagyon kemény csapatról beszélünk, jó edzővel és jó játékosállománnyal, de természetesen mindent meg fogunk tenni, hogy sikerüljön elhódítani a kupát" - hangsúlyozta.
 

A Paks-Ferencváros kupadöntő szerdán 19.30-kor kezdődik a Puskás Arénában. Jegyek itt

Hirdetés