A legjobb 2021-es kupasztorik, I. rész

2021. december 27.

A 2021-es év hozott komoly meglepetéseket, gólzáporos meccseket, hosszabbításokat és büntetőpárbajokat, azaz volt bőven történés. A 2020/21-es szezon második-, illetve a 2021/22-es kupaidény első fele bővelkedett izgalmakban, kiválasztottunk közülük néhány jó sztorit.

Hirdetés

A 2021-es évet egy cikksorozattal zárjuk, három részen át vesszük alaposan szemügyre a 2021-es naptári évet, amelyben - mivel két kupaszezonról beszélünk - természetesen szép számmal akadtak érdekességek. 

A legnagyobb meglepetés: 

Nem is lehet más, mint az Újpest kupagyőzelme. A lilák úgy nyerték meg a 2021-es MOL Magyar Kupát, hogy a szezon első felében a kiesés elől menekültek, és tavaszra is csak annyit értek el a bajnokságban, hogy nem voltak kiesési gondjaik a befutóban. Ami még meglepőbbé tette az újpestiek győzelmét, az az ellenfél személye volt: a MOL Fehérvár a bajnokságban mindhárom meccsüket komoly különbséggel, simán nyerte meg (összesítésben 14-1 volt a gólkülönbség a fehérváriak javára).

Kiválasztott cikk: Drámai döntő után kupagyőztes az Újpest

Ebből a kupadöntőben nem sok látszott, a fehérváriak az első félidőt még uralták, de a felbátorodó Újpest a második félidőben már jobban játszott, és végül az emberelőnyt kihasználva megnyerte a finálét.

A legkisebb óriásölő: 

Bár a legutóbbi kiírásban egészen az elődöntőig menetelt a másodosztályú MTK, ezt részben a jó sorsolásának köszönhette, és a nyári döntővel lezárult szezon egyébként sem az óriásölőkről szólt. NBI-es csapatot például nem ejtett ki alacsonyabb osztályú ellenfél.

Kiválasztott cikk: Tragédiák sem állítják meg a szegedi expresszt

Idén már egészen más a helyzet, a negyedik fordulóban úgy hullottak az első- és másodosztályú csapatok, mint a legyek, és két megyei csapat is bejutott a legjobb 32 közé. Közülük is kiemelkedett a Szegedi VSE, amely összesen három NBIII-as klubbal találkozott, és kettőt közülük ki is ejtett, ezzel biztosította helyét az Amatőr Kupa-döntőben is. És ott van még a mezőnyben a harmadosztályú Kazincbarcika is, amely a legutóbbi fordulóban pont a megyei rivális Diósgyőrt verte ki.

A legnagyobb gólparádék: 

2021-ben tavasszal már nyilván nem láthattunk nagy gólarányú győzelmeket, az ilyesmi a kupasorozat végjátékában egyáltalán nem megszokott dolog. Viszont a most futó sorozatban szép számmal akadtak pusztító arányú győzelmek.

Kiválasztott cikk: A gólrekorder már az 5. fordulóval szemez

Kiemelkedik közülük is a Tatabánya, amely az idei gólrekordot tartja: augusztusban a Táplán SE csapatát verte meg 11-0-ra. Ez azonban csak a legnagyobb arányú győzelem, nem a legtöbb gólt hozó meccs, mert azt a Taksony és a Cegléd vívta (2-10). A Tatabányán és a Cegléden kívül még két csapat tudott kétszámjegyű gólt szerezni, a Sopron a Csolnoki SZSE otthonában nyert (1-10), a Kecskemét pedig a Felsőzsolcát győzte le 10-0-ra. 

A legnagyobb gólvágók: 

Arra minden bizonnyal sokan emlékeznek, hogy a ferencvárosi Myrto Uzuni egymaga hat gólt szerzett egy meccsen - ezzel beállítva a legendás Albert Flórián gólrekordját -, azt viszont talán már kevesebben tudják, hogy nem a Fradi albán csatára volt az egyetlen, akinek összejött ez a bravúr. A tatabányai Gyürki Gergely a fent említett rekordgyőzelem során szintén hat gólt szerzett 90 perc alatt.

Kiválasztott cikk: Bottal ütik a góllövőlistán a Fradi-csatár nyomát

 

Hirdetés