A kupa dicsőség, nemcsak egy kapu Európába

2023. március 08.

Nyolcvan százalékban magyar fiatalok, támadófoci és győzni akarás: ezek a Zalaegerszegi TE projektjének alapkövei, és Ricardo Moniz teljes szívvel felsorakozik a klub filozófiája mögött. A holland szakember szenvedélyesen űzi-hajtja a csapatát, és bár az európai szereplést elvárásként nem tudja számon kérni a játékosain, ezért a célért dolgozik minden nap.  

Hirdetés

Már a Mezőkövesd-Zalaegerszeg negyeddöntő hosszabbításában jártunk, a vendégcsapat továbbjutása ekkorra abszolút biztossá vált, Ricardo Moniz mégis a vonalon állva kiabált a játékosaival egy elpasszolt kontralehetőség miatt. A ZTE játékosai aztán megnyugtatták a kispadnál berzenkedő edzőjüket, és berámolták a negyedik góljukat is.

Kiválasztott cikk: A Zalaegerszeg az első elődöntős

“Ilyen vagyok, mindig is ilyen voltam” - mondta a Molkupa.hu-nak széles mosollyal a ZTE vezetőedzője. “A mentalitásom egyébként is heves, de a meccsek alatt a játékosoktól is azt várom, hogy hozzám hasonló győzni akarás munkáljon bennük. Ehhez adok mentális segítséget azzal, hogy nem hagyom őket belefásulni a meccsbe.”

Nem nagyképűek, csak bátrak

A ZTE a tabella középmezőnyében áll, öt pont választja el az európai kupaindulást érő dobogótól, a MOL Magyar Kupában pedig elődöntős. Moniz elmondta, bár Európa nem szerepel a hivatalos célkitűzések között, ezzel álmodik az egész csapat.

“A mi lehetőségeinket ismerve kissé nagyképűség lenne a részünkről, ha ezt elvárásként fogalmaznánk meg, ugyanakkor az utolsó pillanatig fogunk harcolni, hogy elérjük. Én edzőként azt vallom, minden nap az utolsó nap, más szóval mindig mindent bele kell adni, és ezt a gondolkodásmódot szeretném viszontlátni a játékosoknál is. Márpedig ebbe beletartozik az is, hogy mindig magasra kell tenni a lécet, soha nem lehet elég a minimum” - mondta elszántan a holland szakember.

“A csapatépítési politikánk ismert: 80 százalékban fiatal magyar játékosok alkotják a keretünket, ami egy igen bátor, és ezért tiszteletre méltó filozófiája a klubnak. A fiatal átlagéletkorú csapatoknak nem feltétlenül tartozik az erényeik közé a kiegyensúlyozottság, és nálunk is hullámzóak az eredmény: néha nyerünk, néha kikapunk. De tartjuk magunkat a klub filozófiájához, mert hosszú távban gondolkodunk. Ha ebben benne is van néhány vereség, akkor sem változtatunk rajta.”

Végig jobban játszott Mezőkövesden a ZTE

Kredit: Mezőkövesd Zsóry FC

“Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy sokszor kompenzálnunk kell a rutin vagy a játéktudás okán, amire az a megoldásunk, hogy mindig mi akarjuk jobban a sikert. Elfogadom a hibákat, azt viszont nem, ha az ellenfél jobban akar nyerni nálunk” - szögezte le Moniz.

A Magyar Kupa önmaga miatt fontos

A Zalaegerszeg jól játszva, megérdemelten ejtette ki a Mezőkövesdet, de a sorsoláson nem volt szerencséje, hiszen a dobogóra pályázó Puskás Akadémiát kapta, miközben a másik ágon az utolsó állva maradt NBII-es csapat, a Budafok az NBI utolsó helyén álló Vasast fogadja. De legalább otthon játszhat a Zete. Ilyen még idén nem fordult elő.

“Tiszteljük az ellenfelet, kiváló csapat a Puskás Akadémia, de hazai pályán nem is lehet más a célunk, mint a döntőbe jutás. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, hogy eljutott idáig, ezért most nem állhatunk meg, mennünk kell tovább. Mindig a maximumra kell törekednünk, mert csak így juthatunk előbbre.”

Amikor felvetettük Moniznak, hogy még mindkét hazai sorozatból kijuthat a csapat Európába, ám a kupagyőzelemhez elég két meccset megnyerni, a holland szakember félbeszakított.

“Nem csak úgy tekintek a Magyar Kupára, mint egy Európába vezető ajtóra. Ez először is egy országos trófea, amit óriási büszkeség megnyerni, sőt a mi esetünkben történelmi siker is lenne, hiszen a ZTE még nem nyerte meg egyszer sem.”

Monizt novemberben a legjobb edzőnek választották

Kredit: ZTE FC

Ezzel kapcsolatban felhívtuk Moniz figyelmét, hogy összesen nyolc olyan magyar futballklub van, amely bajnoknak és kupagyőztesnek is mondhatja magát. A Zalaegerszeg lehet a kilencedik. “Erről beszélek: a kupa önmagában fontos! Nekünk nem pusztán azt jelentené, hogy elindulhatunk a Konferencia Ligában, hanem azt is, hogy kupagyőztesek vagyunk. Beírhatjuk magunkat a klub történelemkönyvébe.”

⚽ Nemcsak a Mezőkövesden nyerő ZTE volt hősies, de a csapatot kedd este is elkísérő, hűséges szurkolótábora is. A...

Posted by MOL Magyar Kupa on Monday, March 6, 2023

“Persze nem mellékes az sem, hogy Európába juthatunk, de számomra ez is inkább a fejlődésről szól. A Trencin edzőjeként is eljutottunk az európai kupaszereplésig, és csodát tett a játékosokkal, hogy megmérettethették magukat nemzetközi szinten is. Rutint szereztek, belekóstoltak az európai tempóba, a piacon az értékük ment fel, a játékosokban pedig az önbizalmuk. Ennél jobbat nem is kívánhatnék a saját, igen fiatal csapatomnak” - tette hozzá széles mosollyal.

Hirdetés