2022 legjobb kupasztorijai, 4. rész

2022. december 20.

Az év vége remek alkalmat kínál arra, hogy felidézzük a 2022-es naptári év legnagyobb sztorijait a MOL Magyar Kupában. Az esztendő második legnagyobb sztoriját természetesen egy óriásölő kapja, nem is akármilyen: az ETO FC nemcsak a 2022-ben véget ért, hanem az idén kezdődött kupaszezonban is NBI-es élcsapatok számára jelentette a végállomást. 

Hirdetés

Nem sok minden köti össze a 2022-es naptári évben zajló kupaszezont - címvédés például már biztosan nem lesz -, de azért akad egy csapat, ami ott folytatja az őszi szezonban, ahol tavasszal abbahagyta. Ez pedig nem más, mint az ETO FC Győr, méghozzá úgy, hogy ez nem is annyira egyértelműen jó hír a kisalföldiek számára. No, nem arról van szó, hogy nem jó érzés a kupasorozatban jobbra-balra pofozni az első osztály dobogósait, inkább arról, hogy eközben a csapat egyáltalán nem szerepel kiemelkedően a másodosztályban, ahogy a legutóbbi, úgy az idei szezonban is a középmezőnyben áll az ETO. 

Az egyik elejtett nagyvad a MOL Fehérvár volt

Kredit: molfehervarfc.hu

Minket azonban sokkal jobban érdekel a csapat kupaszereplése, mert bőven van miről beszélni. Bár a 2022-es év óriásölője-címet nem nagyon lehet elvenni a Ferencvárost búcsúztató Iváncsától, a második hely sorsa sem lehet kérdéses, ráadásul a győriek sorozatos elkövetők. A nyáron véget ért kupasorozatban egészen az elődöntőig menetelt az ETO, pedig mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy könnyű lett volna az útja. 

Kiválasztott cikk: Csodát tett az ETO, elődöntőben a győriek

A győriek a negyedik fordulóban az első osztály dobogósát, a Puskás Akadémiát ejtették ki, két fordulóval később, már a négybe jutásért a MOL Fehérvárnak sem kegyelmeztek, így elmondhatják magukról, hogy másodosztályú csapatként három európai kuparésztvevővel is találkoztak, és kettőt közül kivertek a kupából. Ez nem akármilyen teljesítmény, és semmit nem von le az értékéből, hogy az elődöntőben a Fradi könnyedén győzött Győrben is. 

 

Hozzá kell tennünk, hogy a győriek akkor sem unatkoztak a kupameccseken, amikor nem első osztályú ellenféllel találkoztak. Az ötödik fordulóban a harmadosztályú Nagykanizsa otthonában komoly bajba kerültek a zöld-fehérek, hiszen már öt perc volt csak hátra a meccsből, amikor a hazaiak 2-1-re vezettek. A hajrában megrázta magát az ETO, és a mesterhármasig jutó Farkas Balázs vezérletével megfordította a párharcot.   

Idén is hasonló szellemben 

Már a 2022/23-as kupaszezon zajlik, de az ETO kedve az új idényre sem ment el a bravúroktól, amire a sorsolás meg is adta az esélyt. A magyar futball legragyogóbb meglepetéscsapata, a tavaly még a győriekkel egy osztályban szerepelt Kecskemét az egész mezőnyt sokkolva meg sem állt a bajnoki dobogóig, ám a kupasorozat már véget ért a lilák számára. A győriek ugyanis szoros, izgalmas meccsen kiejtették a meglepetéscsapatot, és magabiztosan várhatják újabb első osztályú ellenfelüket, a Debrecent. 

 

A győriek, ahogy fent is szóba került, a bajnokságban is hasonlóan teljesítenek, mint a legutóbbi idényben, a tizedik helyen vonultak pihenőre a Merkantil Bank Ligában. Ha a tavasz is úgy alakul, ahogy 2022 tavasza, akkor idén is szép éve lehet az ETO-nak, hiszen amellett, hogy elődöntőbe jutott a MOL Magyar Kupában, a bajnoki hajrában szép győzelmi sorozatot épített, és egészen a 7. helyre jött fel. 

Hirdetés