2022 legjobb kupasztorijai, 2. rész

2022. december 20.

Az év vége remek alkalmat kínál arra, hogy felidézzük a 2022-es naptári év legnagyobb sztorijait a MOL Magyar Kupában.  A kupasorozat főtáblájának negyedik fordulója - ez a két legmagasabb osztály csapatainak csak a második játéknap - valahogy minden évben alaposan megrostálja az esélyesek mezőnyét, a Dávidok csak úgy szórják kifelé a Góliátokat, és 2022 sem volt kivétel ezalól. 

Hirdetés

Valami lehet a levegőben a Magyar Kupa negyedik fordulójában, mert hihetetlen, mennyi meglepetés születik az általában október végén, november elején esedékes fordulóban. Nem volt ez másként idén sem, bár számszerűen nem estek ki annyian az eséyesek közül, mint például tavaly, viszont az is igaz, hogy idén igencsak fajsúlyos csapatok, konkrétan az első két osztály dobogósai távoztak a sorozatból. 

A tavalyi termés egészen elképesztő volt, hiszen nem kevesebb, mint öt NBI-es csapat számára ért véget a sorozat a legjobb 32 közé kerülésért kiírt negyedik fordulóban, ráadásul közülük csak ketten, a ZTE (vs. Honvéd 0-1) és az MTK (vs Kisvárda 1-4) kaptak ki szintén első osztályú ellenféltől. A többiek kiesése bombameglepetés volt, hiszen mindhárman NBII-es csapattal szemben maradtak alul: a Puskás Akadémia az ETO FC, a Debrecen a Kecskemét, a Mezőkövesd pedig a Szeged otthonában esett ki - igaz, utóbbi csak büntetőrúgások után.

Kiválasztott cikk: Hullottak az NBI-es csapatok a 4. fordulóban

Nyugodtan ide vehetjük a bombameglepetések közé, hogy a tavaly már másodosztályú, de a feljutás nagy esélyesének tartott Diósgyőrt a harmadosztályú megyei rivális, a Kazincbarcika ejtette ki, ráadásul nem is olyan nagyon szoros meccsen, hiszen a magabiztosan vezető barcikaiakhoz csak a hajrában tudott közel kerülni a DVTK.

Idén még nagyobb volt a felfordulás

A MOL Magyar Kupa aktuális szezonjának negyedik fordulója az elmúlt évek egyik legsokkolóbb párharcát is elhozva erősített rá a negyedik játéknap misztikus légkörére. A harmadosztályú Iváncsa úgy ejtette ki a bajnoki- és kupacímvédő Ferencvárost, hogy kétszer is egyenlített, és hosszabbításban harcolta ki az elképesztő bravúrt. A meccs hőse a hazaiak kapusa volt, de minden iváncsai hozzátette a magáét a sikerhez, amit a Fradi igencsak sportszerűen fogadott

De nem a Ferencváros kiesése volt az egyetlen komoly meglepetés, búcsúzott a sorozattól a káprázatos szezont futó, a bajnoki tabellán a Fradi mögött a második helyen álló Kecskemét is. A lilák vesztét egy kupaspecialista okozta, a tavaly is két NBI-es ellenfelet kiejtő ETO volt a tettes, ráadásul a győriek megint egy dobogóst intéztek el. 

Kiválasztott cikk: Nem sok NBI-es csapat mehet biztosra a 4. fordulóban

Volt még egy NBI-es búcsúzó, ám a MOL Fehérvárt a szintén első osztályú Puskás Akadémia ejtette ki, és elnézve az azóta edzőt - sőt, teljes stábot - váltó fehérváriak akkori formáját, nem is volt meglepetés a felcsútiak győzelme. Annál nagyobb sokként élték meg a másodosztályban kiváló szezont produkáló Siófoknál a harmadosztályú ESMTK elleni kiesést, és ez utóbbi azért is fontos, mert ahogy korábban is írtuk, szinte minden évben van egy NBIII-as csapat, ami messzire jut a sorozatban. Most a nyolcaddöntőben hárman is bejelentkeztek erre a pozícióra. 

A sorozat első része: 

Kiválasztott cikk: 2022 legjobb kupasztorijai, 1. rész
Hirdetés