2022 legjobb kupasztorijai, 1. rész

2022. december 20.

Az év vége remek alkalmat kínál arra, hogy felidézzük a 2022-es naptári év legnagyobb sztorijait a MOL Magyar Kupában. Az első részben egy olyan párharcról lesz szó, aminek a pikantériáját a tavalyi bajnoki szezon adta: a Szeged és a Diósgyőr összecsapása akkor is furcsa mellékízt kapott, ha a kupameccsen már nem a szegediektől elhozott Dragan Vukmir ült a diósgyőri kispadon.  

Hirdetés

A 2022-es naptári évben természetesen két (fél) kupaszezon is belefért, a tavaszi döntőt megelőző drámai egyenes kieséses szakasz, illetve az aktuális idény főtáblájának első négy fordulója, és bár természetéből fakadóan a befutó mindig izgalmasabb, az idei kupaszezon őszi szakasza is bőven hozott fontos történéseket.

Két nagyváros fontos csörtéje a Szeged-Diósgyőr 

Kredit: DVTK.eu

Ötrészes sorozatunk első részében egy olyan párharcot idézünk fel, ami a körülmények ismerete nélkül cseppet sem nem tűnik különlegesnek. Igaz, hogy a résztvevői Magyarország legnagyobb vidéki városainak képviselői, és mindkettő élcsapatnak számít a másodosztályban, de a Diósgyőr és a Szeged-Csanád összecsapása elsősorban a tavalyi szezon eseményei miatt emelkedett ki a MOL Magyar Kupa idei kiírásából.

Edzőszöktetés és dráma

A tavalyi NBII-es szezon egyik legnagyobb favoritja volt a Diósgyőr, és a DVTK sokáig feljutó helyen is állt a Merkantil Bank Ligában. A naptári év kezdete után azonban beremegett a diósgyőri építmény, és amikor szilaj üldözőként felbukkant mögötte a Szeged, nem ok nélkül kezdtek el idegeskedni Borsodban. Kivált azután, hogy Dragan Vukmir csapata két pontra megközelítette a Diósgyőrt, amikor 5-0-ra legyőzte saját pályáján.

A DVTK-nál nem akarták kivárni, magára talál-e a csapat, ezért elküldték Kondás Elemért, és - nem a legsportszerűbb döntést választva - a szárnyalva közelítő Szeged edzőjét, Dragan Vukmirt ültették a helyére.

Tegyük hozzá, nem ez volt a diósgyőriek első ilyen húzása, még télen - amikor nem a Szeged, hanem a Kecskemét tűnt a legnagyobb riválisnak - a kecskemétiektől is elhoztak két kulcsjátékost, egyiküket ráadásul nem is játszatták, így elég egyértelmű volt, hogy csak az ellenfél meggyengítése volt a céljuk. Vukmirral egyébként még szegedi edzőként beszélgettünk a tavalyi szezonban: 

Kiválasztott cikk: Az erő és az önbizalom viszi előre a Szegedet

A dráma azzal teljesült be, hogy a diósgyőriek lendülete nem jött vissza Vukmir leigazolásától, bár az edző nélkül a Szeged is megbicsaklott, a Kecskemét azonban óriási menetelést bemutatva elütötte a feljutástól a DVTK-t.

Nemes bosszú a pályán

Amikor a MOL Magyar Kupa idei kiírásában, egyből a harmadik - azaz számukra az első - fordulóban összefutott a két csapat, a molkupa.hu stábja a szegedi sportigazgatót, Adem Kapicot kérdezte, erős bosszúvágy hajtja-e a szegedieket a diósgyőri meccsre, de a szlovén sportvezető elmondta, szó sincs ilyesmiről, csak szeretnének továbbjutni.

Kiválasztott cikk: Nem a bosszú hajtja a Szegedet a DVTK ellen

Maga a meccs meglehetősen furcsán alakult, hiszen komoly, több periódusban kimondottan nyomasztó diósgyőri fölényt hozott, mégis a Szeged jutott tovább, miután a 14. percben Kundrák Norbert góljával megszerzett előnyét sikerrel őrizte a lefújásig. Nem lenne teljes a sztori, ha nem tennénk hozzá, hogy ekkor már nem Vukmir irányította a diósgyőrieket, mert a gyenge eredmények miatt a DVTK is elküldte a szerb szakembert.  

Címlapkép: DVTK.eu

Hirdetés